Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Nedostatak pedijatara najkritičniji u tri naše županije, među njima i Koprivničko-križevačka

Nude im novčane bonuse u tisućama eura, stanove, ali odaziv na natječaje je nikakav...

- Oglas -

U Hrvatskoj, prema podacima Hrvatske liječničke komore, nedostaje 90 pedijatara, a najkritičnije je u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, koje unatoč stalno otvorenim natječajima i pogodnostima koje nude ne uspijevaju privući nove pedijatre.

Najizraženiji manjak pedijatara je u Sisačko-moslavačkoj, gdje desetak pedijatara u županijskom Domu zdravlja već dugo ne može zadovoljiti potrebe malih pacijenata.

Ravnateljica Sanja Habek ističe da se na otvorene natječaje za pedijatre u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Popovači, Novskoj i Kutini godinama nitko ne javlja, unatoč dobrim uvjetima rada.

- Oglas -

Situacija je zadovoljavajuća jedino u Petrinji, gdje trenutačno rade dva ugovorena pedijatra, a kako bi donekle pokrili nedostatak pedijatara, sve češće angažiraju umirovljene liječnike i liječnike opće prakse.

U Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku rade tek četiri pedijatra, a broj pacijenata odavno je premašio tisuću na godinu. Ravnatelj te bolnice Tomislav Dujmenović kaže kako je pedijatre nemoguće pronaći, a specijalizanti pedijatrije, ako se i pojave, nakon obavezne prakse ubrzo odlaze.

Koprivnica nudi novčani bonus i stan

Nitko se ne javlja na natječaj za zapošljavanje ni u Koprivnici, koja uz redovnu plaću godišnje nudi bonus od 13.280 eura i rješavanje stambenog pitanja. Na otvoreni natječaj za zapošljavanje, unatoč donesenoj mjeri Grada Koprivnice, nitko se još nije javio, pa je situacija s popunjavanjem praznih mjesta i dalje neizvjesna.

U Koprivničko-križevačkoj županiji predviđeno je osam pedijatrijskih timova, a ugovoreno je njih šest, pa po jedan tim nedostaje u Koprivnici i Đurđevcu.

- Oglas -

Koprivnica trenutačno ima tri tima, jedan je pri Domu zdravlja, koji trenutačno nema stalnog pedijatra unatoč raspisanom natječaju, dok su ostala dva ugovora s ordinacijama u privatnoj praksi.

Problem popunjavanja mreže je višegodišnji i teško ga je riješiti, a svaka ordinacija trenutačno brine o 900 djece, kazala je Hini Mirjana Hanžeković, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Na preglede djeca idu i u drugu županiju

Nedostatak pedijatara rješavaju kroz ugovore o poslovnoj suradnji, a u pomoć priskaču liječnik iz čakovečkog Doma zdravlja i pedijatrica u mirovini iz istog grada. U Križevcima, ističe, već dvije godine nedostaje stalni pedijatar, pa su sklopili ugovor s vanjskim suradnikom.

“U Đurđevcu je situacija još teža. Tamo je na pola radnog vremena radio pedijatar u mirovini, koji nam je prije neki mjesec otkazao ugovor o suradnji. Otada ne možemo doći ni do vanjskog suradnika pa pacijenti s đurđevačkog područja moraju na pregled u Pitomaču, odnosno u susjednu županiju”, ističe Mirjana Hanžeković.

Kaže kako cjelokupnu situaciju s nedostatkom pedijatara otežava i to što je prosječna dob primarnog pedijatra 55 godina, a čak 40 posto ih je starije od 60 godina. Tvrdi da će se za takvu, nezavidnu situaciju teško pronaći rješenje jer se liječnici ne odlučuju na specijalizaciju iz pedijatrije, pogotovo ne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Manji gradovi bez pedijatara

“Teško je očekivati da će se situacija popraviti, ne samo u našoj županiji, već na razini cijele Hrvatske”, smatra Mirjana Hanžeković.

Prema Mreži javne zdravstvene službe, Krapinsko-zagorska županija trebala bi također imati osam pedijatrijskih timova, dva u Krapini te po jednog pedijatra u gradovima Pregradi, Donjoj Stubici, Zaboku, Zlataru, Oroslavju i općini Bedekovčina.

Prema podacima iz županije, mreža nije popunjena u Oroslavju, Pregradi i Zlataru, dok je rad u ordinacijama u Donjoj Stubici i Bedekovčini organiziran kroz timove bez nositelja, što znači da nema stalno zaposlenih pedijatra. Od tih pet ordinacija četiri su u sastavu županijskog Doma zdravlja, a jedna u privatnoj praksi.

“Konstantno se, na mjesečnoj razini, raspisuju natječaji, međutim nitko se ne javlja s obzirom na to da na tržištu rada nedostaje pedijatara”, kazali su Hini u toj županiji.

Četiri specijalizacije iz pedijatrije u Krapinsko-zagorskoj županiji

Ipak, pri Domu zdravlja trenutačno su u tijeku četiri specijalizacije iz pedijatrije, a tri liječnika trebala bi završiti specijalizaciju ove godine. Jedna specijalizacija završila je prošle godine te je liječnica ostala raditi u Domu zdravlja, pa bi se situacija uskoro trebala popraviti.

U županiji kažu i da pripremaju niz mjera kako bi privukli liječnike u primarnu zdravstvenu zaštitu, kojima su spremni osigurati dodatke na plaću, putne troškove, subvencionirati stanovanje i kamate na stambene kredite.

“Mjere planiramo s ciljem ublažavanja problema s nedostatkom liječnika, koji nije prisutan samo na području Krapinsko-zagorske županije, već i na razini cijele Hrvatske”, poručili su iz te županije.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti