Nedjelja, 1. listopada 2023.

Raste broj zaraženih koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji

U našoj županiji imamo četiri nove osobe pozitivne na koronavirus, tako da sada imamo ukupno 16 zaraženih osoba. Od toga ih je pet na bolničkom liječenju, dvije su otpuštene iz bolnice i devet ih je na kućnom liječenju – kazao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić

- Advertisement -

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije u petak je održao još jednu konferenciju za medije.

– U našoj županiji imamo četiri nove osobe pozitivne na koronavirus, tako da sada imamo ukupno 16 zaraženih osoba. Od toga ih je pet na bolničkom liječenju, dvije su otpuštene iz bolnice i devet ih je na kućnom liječenju – kazao je načelnik Stožera Ratimir Ljubić i naglasio kako je takav razvoj situacije bio i očekivan te da se radi o bliskim kontaktima već zaraženih osoba.

S obzirom na lijepo vrijeme koje je pred nama, Ljubić je apelirao na građane da se pridržavaju mjera socijalnog distanciranja, ne okupljaju se i oprezno obavljaju poljoprivredne i ostale radove.

- Advertisement -

Također, osvrnuo se na nadolazeće blagdane te zamolio sve one koji rade u inozemstvu da ne dolaze kući, s obzirom na to da prvih 14 dana trebaju provesti u samoizolaciji.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla također je kazala kako je razvoj situacije u skladu s očekivanjima.

– Četiri novooboljele osobe su iz kruga bliskih kontakata, onih nama već dobro poznatih i potvrđenih osoba. Od njih četvero, troje ih je ostalo na kućnom liječenju. Neki od njih već nemaju nikakve smetnje, a neki koji imaju, imaju vrlo slabu kliničku sliku – izjavila je dr. D. Vadla i dodala kako je apsolutno preporučljivo da ostanu u kući i da ne smiju virus prenositi dalje.

Izjavila je kako je u tijeku testiranje za još sedam osoba pa se čekaju nalazi. Upozorila je kako je važno da se svi pridržavamo već propisanih i poznatih nam mjera o socijalnom distanciranju, pranju ruku, provjetravanju zatvorenih prostora i ostalih uputa.

Ravnatelj Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Mato Devčić osvrnuo se na stanje u koprivničkoj bolnici.

- Advertisement -

– Zdravstveni sustav je i dalje siguran što se tiče COVID-19 infekcije unatoč tome što imamo pozitivne pacijente u sustavu – rekao je Devčić i dodao:

– U ovom trenu imamo pet hospitaliziranih pacijenata u bolnici u Koprivnici, od toga dvije bolesnice s nešto izraženijim simptomima upale pluća, a to su osobe starije životne dobi, ali i dalje ne zahtijevaju intenzivno liječenje – rekao je Devčić.

Ohrabrujuća je činjenica da u koprivničkoj bolnici nitko od zaposlenika nije pozitivan na koronavirus.

– Dosad smo testirali 102 zaposlenika, zdravstvena i nezdravstvena djelatnika, a svi njihovi nalazi su negativni – rekao je ravnatelj koprivničke bolnice i naglasio da su zaposlenici zaštićeni protokolom kojeg se pridržavaju.

Opreme u koprivničkoj bolnici ne nedostaje.

– U potpunosti smo opremljeni i na dnevnoj razini dobivamo izvjesne količine zaštitnih maski, ogrtača, odijela, vizira, sredstava za dezinfekciju i svega što nam je potrebno da bismo na maksimalno kvalitetan način provesti protokole – zaključio je Devčić.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac govorio je o nadzoru osoba u samoizolaciji i propusnica.

– U protekla 24 sata kontrolirali smo 850 građana od kojih samo pet nije imalo važeće propusnice – kazao je Štimac i rekao kako su građani disciplinirani i poštuju propisane mjere.

– U informacijskom sustavu imamo još 456 osoba koje su pod mjerama samoizolacije i dalje ih obilazimo i nadziremo krše li mjere. Dosad smo zatekli 32 građanina koji krše mjere samoizolacije, a tri građanina su to napravila dvaput – rekao je Štimac i dodao da se opremaju i za nadzor e-Propusnica.

– Očekujemo da ćemo dolaskom e-Propusnica u primjenu biti spremni to nadzirati i na adekvatan način kontrolirati – zaključio je Štimac.

Ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković osvrnula se na njihovog postupanja.

– Pojavili su se određeni natpisi vezani za intervenciju hitne medicinske službe u Križevcima. Moram naglasiti da je prilikom intervencije, koja je bila 26. ožujka, tim hitne medicinske pomoći postupio sukladno protokolu u trenutku zbrinjavanja pacijenta, a koja je u tom trenu bila hitni pacijent bez potvrđene anamneze sa sumnjom na koronavirus – kazala je ona.

Tek su naknadno saznali da je pacijentica pozitivna na koronavirus, a potom su postupili u skladu s procedurom.

– Djelatnike koji su tog dana bili na intervenciji maknuli smo iz službe, poslani su na testiranje, a nalaze očekujemo – kazala je M. Hanžeković i dodala kako će i nakon nalaza postupiti prema protokolu.

Riječ je o petero djelatnika tima hitne medicinske pomoći koji su sada u samoizolaciji i čekaju nalaze testiranja.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti