Nedjelja, 1. listopada 2023.

Novi slučaj zaraze koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji

Osoba s pozitivnim nalazom dobrog je zdravstvenog stanja, nalazi se na liječenju i pod epidemiološkim nadzorom u kućnoj samoizolaciji, isto kao i svi bliski kontakti koji su bili u doticaju s oboljelom osobom

- Advertisement -

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je u srijedu kako je nakon testiranja potvrđen još jedan uzorak sa sumnjom na koronavirus čime je ukupan broj osoba oboljelih od COVID-19 infekcije na području županije porastao na ukupno 20 slučajeva.

Osoba s pozitivnim nalazom dobrog je zdravstvenog stanja, nalazi se na liječenju i pod epidemiološkim nadzorom u kućnoj samoizolaciji, isto kao i svi bliski kontakti koji su bili u doticaju s oboljelom osobom.

“Tijekom posljednja 24 sata izvršena je opsežna epidemiološka obrada svih kontakata koje su bile u doticaju s tri osobe kojima je jučerašnjim testiranjem potvrđena COVID-19 infekcija. Obrađenim kontaktima sukladno protokolima su propisane mjere samoizolacije. Trenutno je na području županije mjerom samoizolacije obuhvaćeno ukupno 60 osoba iz kategorije primarnih kontakata osoba pozitivnih na koronavirus”, istaknuli su iz županijskog Stožera.

- Advertisement -

Zdravstveni sustav Koprivničko-križevačke županije, dodaju, funkcionira bez poteškoća, a iz koprivničke bolnice danas su u dvotjednu kućnu samoizolacije otpuštene i dvije pacijentice koje više ne pokazuju simptome oboljenja uzrokovanog koronavirusom.

Epidemiološka slika županije i dalje je vrlo dobra, a dinamika i kretanje epidemije COVID-19 infekcije je očekivana i u trendu kontroliranog upravljanja. Tijek i pojava novih oboljenja u skladu je s nastojanjima da se primjenom mjera i uputa osigura što manji broj težih bolesnika kako bi zdravstveni sustav svima pružio najbolju skrb.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije stoga apelira na odgovorno ponašanje te poštivanje svih mjera uz obavezno održavanje osobne higijenu te higijene prostora, izbjegavanje socijalnih kontakata i poštivanje fizičkog razmaka kako bi se u idućih nekoliko tjedana, kada se očekuje vrhunac epidemije, spriječilo širenje zaraze bolesti.

Stožer posebno upućuje molbu prema trgovačkim lancima i manjim trgovinama da vode računa o obveznom osiguranju svih potrebnih mjera dezinfekcije i broju osoba unutar svojih prostora, uz apel građanima da prilikom odlaska u kupnju namirnica nose zaštitnu masku i rukavice te održavaju potrebnu fizičku distancu prema ostalim kupcima.

“S obzirom na to da se nalazimo u Velikom tjednu te je zbog toga očekivana povećana aktivnost građana, Stožer upućuje molbu svim građanima da ostanu u svojim domovima te se ne okupljaju ispred ili unutar vjerskih objekata, već da poštuju smjernice Hrvatske biskupske konferencije te zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josip Bozanića koje govore kako se do daljnjega liturgijska slavlja i obredi održavaju bez prisustva vjernika. Stožer će uputiti i dopis župama na području Koprivničko-križevačke županije kojim će još jednom podsjetiti na ove smjernice, a u cilju zaštite zdravlja stanovnika”, poručuju.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti