Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

U Specijalnoj bolnici u Stubičkim Toplicama zaražene četiri nove osobe

Nakon što je prije pet dana zaraza potvrđena za jednu djelatnicu stubičke bolnice, virus se dalje proširio

- Oglas -

Zaraza koronavirusom potvrđena je za još četiri osobe povezane sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, pa Krapinsko-zagorska županija s ova četiri nova slučaja trenutno broji ukupno 89 oboljelih.

Nakon što je prije pet dana zaraza potvrđena za jednu djelatnicu stubičke bolnice, virus se proširio pa je pozitivni nalaz na Covid-19 ukupno dobilo dvoje djelatnika te pet korisnika bolnice od ukupno njih 23 kojima su testirani brisevi.

Potvrdio je to u srijedu epidemiolog Ivan Lipovac na konferenciji za novinare Županijskog stožera civilne zaštite, istaknuvši da su u samoizolaciji 34 zdravstvena djelatnika iz te bolnice.

- Oglas -

U županiji je ukupno 89 oboljelih, 85 s područja županije i četiri iz drugih dijelova Hrvatske. Posljednje oboljele osobe su iz Stubičkih Toplica i Lobora te Zaprešića i Zagreba.

Lipovac je naglasio kako za 540 ljudi imaju potvrdu da su bili kontakti oboljelih, pa stoga očekuje i nove na virus pozitivne osobe.

Umrli 46-godišnjak bio je teškog općeg stanja

Pročelnica Službe za internu medicinu zabočke Opće bolnice Marija Marković komentirala je jučerašnju pogrešku sa zdravstvenom dokumentacijom 46-godišnjaka koji je u ponedjeljak umro u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, a za kojega se iz Nacionalnog stožera prvotno govorilo da nije imao druge kronične bolesti.

“Pacijent je bio teškog općeg stanja, spojen je na respirator, intenzivno je liječen, nad njim se bdjelo cijelu noć i u ranim jutarnjim satima upućen je u Kliniku. Uputili smo ga sa svom dokumentacijom i podacima s kojima smo mi u tom trenu raspolagali. Iz te dokumentacije evidentno je da se nije radilo o zdravom bolesniku“, kazala je Marković.

- Oglas -

Ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina izvijestio je da su od početka epidemije uzeli 485 briseva, na Covid odjelu s 20 kreveta smješteno je 12 pacijenata, svakoga dana po jedan ili dva više, a svi su u dobrom stanju.

Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade s čijeg je područja 35 zaraženih, ustvrdio je da se situacija stabilizira, kroz ovaj tjedan osjetno je manje novooboljelih, pa se nada “još pozitivnijim vijestima u vidu nekih izlječenja u narednom periodu“.

Tijekom dana odluka o otvaranju tržnica

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek najavio je otvaranje gradskih tržnica, za što se odluka očekuje tijekom dana.

Od 32 lokalne jedinica za njih devet je potvrđena spremnost za osiguranje prodaje na tržnicama uz strogi nadzor epidemioloških mjera – Zabok, Klanjec, Donja Stubica, Oroslavje, Krapina, Lobor, Mače, Konjšćina i Bedekovčina.

Župan Željko Kolar izvijestio je kako je u posjet pozvao ministra zdravstva Vilija Beroša, s obzirom na to da po broju stanovnika ova županija ima najveći broj zaraženih, ali i istaknuo da se situacija drži pod kontrolom.

“Smatram da je normalno da ministar posjeti županiju i da s najodgovornijim ljudima u županiji, stožeru i zdravstvenim ustanovama obavimo konzultativni sastanak i dogovorimo se o zajedničkim mjerama koje nam slijede“, rekao je Kolar.

Od Nacionalnog stožera očekuje pozitivan odgovor na zahtjev da se e-propusnice izdaju za područja više općina i gradova, kao što je slučaj u Istri, budući da neke općine nemaju ljekarnu, benzinsku pumpu, a počeli su i poljoprivredni radovi.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti