Srijeda, 29. lipnja 2022.

Novi šok za pčelare: na Bilogori uginuli milijuni pčela, na terenu sve inspekcije

Štetu je prijavilo 10 pčelara, no ona nije konačna. Uginuli su milijuni pčela, pomor nije prestao te mnogi bilogorski pčelari strahuju da će ostati bez svega

Preporučujemo

Milijuni pčela uginuli su na Bilogori i to nepuna dva mjeseca nakon pomora pčela u Međimurju. Tada je potvrđeno kako je pomor izazvan uporabom sredstava za zaštitu bilja.

Štetu je prijavilo 10 pčelara, no ona nije konačna. Uginuli su milijuni pčela, pomor nije prestao te mnogi bilogorski pčelari strahuju da će ostati bez svega, donosi HRT.

Draženu Trnskom koji se pčelarstvom bavi 22 godine, uginula je polovina od 50-tak pčelinjih zajednica i tu izgleda nije kraj.

“Nikad mi nisu stradale pčele od trovanja, mislim, sumnjamo na špricanje jer ovo je masovan pomor kod osam pčelara tu u okolici”, rekao je Dražen Trnski iz Bjelovara.

Situacija se nezaustavljivo pogoršava, a Bjelovarac Darko Novotni kaže kako ova agonija traje već tjedan dana i svaki dan ima sve više uginuća.

“Čistimo, peremo, dezinficiramo, radimo razne stvari, međutim pomoći nema”, kaže Darko kojemu je živa samo trećina pčelinjaka, a držao je 140 košnica.

Iako ni u koga ne upire prstom, Darko sumnja na neprimjerenu upotrebu zaštitnih sredstava jer kako kaže, ljudi su vidjeli dobra je cijena žitarica pa sade svi.

Ističe da su najmanji problem veliki kombinati, jer oni ipak paze.

“Poslije glavne paše, pčele kreću u obnavljanje legla i išle su masovno prošli tjedan na pelud i na vodu i tu je najvjerojatnije uzrok trovanja jer u tijeku je tretiranje površina, konkretno pšenice i vinograda s insekticidima”, istaknuo je predsjednik bjelovarske Pčelarske udruge Bilogora Goran Pranjić.

Vjeruju da kakvoća prije prikupljenog bagremova meda neće biti upitna, ali su i njega i uzorke bilja i uginulih pčela inspektori poslali na analizu. Rezultati će se znati za 10 dana.

“Mi još uvijek ne znamo kolika je šteta, to ćemo vidjeti tek na kraju dok saznamo sve te analize, dok vidimo hoće li taj med biti za upotrebu ili neće”, rekla je za HRT pašna povjerenica Pčelarske udruge Bilogora Vera Marušić.

U Međimurju je stradalo više od 700 košnica. Slično se dogodilo i prije dvije godine. Pčelari će dobiti odštetu od države, ali kada će kaznu platiti nesavjesni poljoprivrednici koji su pomor prouzročili.

- Advertisement -

Najnovije objave