Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

POVIJESNI DAN Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu

Ovim ćemo se korakom dodatno ekonomski i društveno integrirati s državama članicama Europske unije, istaknuo je ministar Marić

Preporučujemo

Europska komisija i Europska središnja banka objavile su u srijedu pozitivno Konvergencijsko izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju kriterija za uvođenje eura. Hrvatska je time dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu.

“U svjetlu procjene Komisije i uzimajući u obzir dodatne čimbenike relevantne za gospodarsku integraciju i konvergenciju, uključujući razvoj platne bilance i integraciju tržišta roba, rada i financijskih tržišta, Komisija smatra da Hrvatska ispunjava uvjete za uvođenje eura”, istaknuli su iz izvršnog tijela Europske unije.

Konačnu odluku usvajanjem zakonodavnih akata donijet će ECOFIN na sastanku 12. srpnja. Tada će biti donesena uredba o pristupanju Hrvatske europodručju i uredba o definitivnom tečaju po kojem će se mijenjati kune za euro.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je od samog početka tog procesa, unatoč svim izazovima, bio uvjeren da će Hrvatska ispuniti sve potrebne preduvjete za ulazak u europodručje 1. siječnja 2023.

“Ovim ćemo se korakom dodatno ekonomski i društveno integrirati s državama članicama Europske unije, a time i ojačati naše gospodarske i društvene odnose s najrazvijenijim krugom zemalja u svijetu”, istaknuo je ministar Marić u objavi Ministarstva financija.

Na svom Twitter profilu premijer Andrej Plenković napisao je da Hrvatska uskoro postaje članica eurozone čime ostvarujemo jedan od strateških ciljeva Vlade.

“Prema izvješćima o konvergenciji EU komisije i Europske središnje banke, Hrvatska ispunjava sve kriterije. EU komisija predlaže članstvo u eurozoni s 1. siječnja 2023.”, napisao je Plenković.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti