Nedjelja, 25. veljače 2024.

Novomarofski obrtnici proslavili 55. obljetnicu: ‘Izazova ima, ali veseli činjenica da je broj obrta u konstantnom porastu’

Na samom je početku bilo 160 obrtnika koji su se pridružili Udruzi, a od tada do danas, broj obrta je u konstantnom porastu pa tako sada imamo oko 530 obrta, istaknuo je predsjednika Udruženja Zvonimir Pisačić

- Oglas -

Svečanom sjednicom skupštine Udruženja, novomarofski obrtnici proslavili su u Možđencu 55. obljetnicu organiziranog djelovanja obrtništva u Novom Marofu.

Udruženje obrtnika Novi Marof član je Obrtničke komore Varaždinske županije, a prema riječima predsjednika Udruženja, Zvonimira Pisačića, od 1968. broj obrtnika višestruko je porastao.

Zvonimir Pisačić i Siniša Jenkač
Izvor fotografije: Grad Novi Marof

“Na samom je početku bilo 160 obrtnika koji su se pridružili Udruzi, a od tada do danas, broj obrta je u konstantnom porastu pa tako sada imamo oko 530 obrta. Prije pet godina bilo ih je stotinu manje. Većina obrta koji nam se sad otvaraju su ili intelektualni ili građevinski jer to je ono što ide. Nije nam bilo lako, na rad obrtništva itekako je utjecala energetska kriza, porast troškova, ali zahvaljujući gradonačelnicima i načelnicima, posebno našem gradonačelniku Siniši Jenkaču koji nam je pomagao i financijski, prebrodilo se to, obrtnici su se prilagodili situaciji i sada uspješno funkcioniraju”, rekao je Pisačić.

- Oglas -

Gradonačelnik Jenkač dolazi iz obrtničke obitelji, stoga je dobro upoznat s problemima s kojima se obrtnici susreću.

“Lokalna samouprava pomaže koliko je to u njezinoj moći, a mi smo pronašli dobar način. Naime, Grad Novi Marof ima zanimljiv program stipendiranja učenika deficitarnih, odnosno obrtničkih zanimanja, zahvaljujući kojem se dogodila i sve je vidljivija ozbiljna promjena trenda, što me posebno veseli. Prije pet godina raspisali smo natječaj za 20 stipendija i primili 12 prijava, prošle godine javilo nam se 95 učenika i svi su zadovoljili uvjete, a ove godine njih 93 i zbog toga sam siguran da obrtništvo u Novom Marofu ima budućnost”, rekao je Jenkač istaknuvši da ga raduje što su mladi, odnosno njihovi roditelji prepoznali vrijednost i značaj obrtništva.

Skupština Udruženja obrtnika Novi Marof
Izvor fotografije: Grad Novi Marof

Gradonačelnik je naglasio da su se ljudi nekada itekako borili za posao, no danas ga u obrtništvu ima i previše, a nedostaje i stručne radne snage.

“Zaposlenost je velika, a kvalitetne radne snage ima sve manje. Kako je Njemačka uvodila radnu snagu 90-ih godina jer nije imala dovoljno za svoje tržište, tako je Hrvatska, kako je postala dio Europske unije, otvorila svoje granice. Nadam se da ćete svi vi u budućnosti imati dovoljno kvalitetnih radnika, kako bi još uspješnije poslovali, na svoje, ali i na korist našeg gospodarstva”, poručio je Jenkač.

Na svečanoj je sjednici bio i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković koji je članovima novomarofskog Udruženja obrtnika čestitao na 55 godina rada te istaknuo da se time moraju ponositi.

- Oglas -

“Svi ste vi dali svoj obol, bilo je tu puno odricanja i davanja svog slobodnog vremena i novca, utjecali ste na gospodarstvo jednog kraja, Grada Novog Marofa, ali možemo reći i Varaždinske županije kao i Republike Hrvatske. Na tome vam hvala i nadam se da ćete i dalje marljivo i predano raditi i razvijati obrtništvo koje ima budućnost i koje posljednjih godina postaje sve poželjnija djelatnost”, rekao je Šoković.

Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja članovima Udruženja za dugogodišnji rad u obrtništvu.

Priznanja za 10 godina rad u obrtništvu dodijeljena su: Nikoli Oštreku (građevinski obrt „Oštrek gradnja“ iz Gornjeg Makojišća), Marijanu Rabuzinu (obrt za keramičarske radove „Keramika siba“ iz Ključa), Draženu Štrigi (obrt za knjigovodstvene usluge „Konto“ iz Ljubešćice),  Alenu Horvatu (obrt za ugostiteljstvo, trgovinu i usluge „Slim“ iz Možđenca), Juraju Pupeku (obrtza prijevoz iz Madžareva), Dijani Omić (obrt za aranžiranje i izradu vjenčanog asortimana „Savio style“ iz Grane).

Priznanja za 20 godina rada u obrtništvu primili su: Marijan Ferenđa (Cvjećarnica Orhideja iz Novog Marofa), Nenad Zrinjski (autorservis i trgovina iz Remetinca), Tomislav Nofta (obrt za proizvodnju proizvoda od metala i tiskanje iz Varaždinskih Toplica), Andrijana Šarc, (pekarski obrt „Nina“ iz Topličice)

Priznanja za 30 godina obrtništva dobili su: Dražen Tepeš (stolarski obrt „Stolarija Tepeš“ iz Novog Marofa), Ivan Slunjski (ugostiteljski obrt „Z3“ iz Završja Podbelskog), Ivanka Šafran (frizerski obrt iz Oštrica), Ivica Kišak (autoprijevoznik iz Krča), Mario Zagorec (Ribogojilište Belski dol iz Bele), Zdravko Vuradin( građevinski obrt „Grading“ iz Novog Marofa), Vladimir Pintač (obrt za postavljanje telefonske mreže i instalacija i elektroinstalacija), Stjepan Mikulčić (ugostiteljski obrt Europa iz Ljubešćice).

Priznanja za 40 i više godina obrtničkog rada dodijeljena su: Franji Kuzmiću, vlasniku Plastilakelektronic, obrta za izradu pribora, opreme i uređaja u elektronici, plasificiranje i sitotisak iz Pake, zatim Ivici Žegeru, vlasniku Stolarske obrtničke radionice iz Podruta, Ivančici Šumečki, vlasnici frizerskog salona Aurora iz Varaždinskih Toplica i Velimiru Šanteku, vlasniku obrta Prerada plastike Šantek iz Novog Marofa).

Priznanja laureatima uručili su Zvonimir Pisačić, predsjednik Udruženja obrtnika Novi Marof, i Igor Šoković, predsjednik Županijske obrtničke komore.

U ime nagrađenih zahvalio je Franjo Kuzmić, vlasnik obrta koji uspješno posluje već 42 godine.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti