Četvrtak, 28. rujna 2023.

Obilježava se Svjetski dan osoba sa sindromom Down

Simbol Dana sindroma Down su rasparene šarene čarape jer predstavljaju različitost

- Advertisement -

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Ovaj datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Djeca s Down sindromom zrače ljubavlju i veseljem, izrazito su emotivna i topla, unose vedrinu u sredinu u kojoj se nalaze, vrlo su tolerantna, blage naravi i potiču naklonost onih koji s njima dolaze u kontakt.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Downovim sindromom.

- Advertisement -

Danas su mogućnosti za osobe s Down sindromom daleko veće nego što je to bilo u prošlosti pa tako mogu voditi normalan život, obrazovati se, raditi, baviti se sportom, sklapati veze…, no u sve moraju uložiti dodatni napor i suočiti se s dodatnim izazovima.

Simbol Dana sindroma Down su rasparene šarene čarape jer predstavljaju različitost, a nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti