Nedjelja, 25. veljače 2024.

Od hripavca dosad oboljelo 2312 osoba, HZJZ: ‘Ovo je najveći broj oboljelih od hripavca u posljednjih 40 godina’

Cijepljenje protiv hripavca i drugih zaraznih bolesti je i dalje najučinkovitija zaštita novorođenčadi i dojenčadi, kao i djece druge dobi koje se provodi prema programu cijepljenja

- Oglas -

U Hrvatskoj je od hripavca do sada oboljelo 2312 osoba, najbrojniji su mladi u dobi od 10 do 14 godina, a po broju oboljelih prednjači Grad Zagreb te Splitsko-dalmatinska županija, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Do sada je testirano 5342 pacijenta od čega je oko 35 posto bilo pozitivnih.

Iz HZJZ-a ističu kako je ovo najveći broj oboljelih od hripavca u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina te upozoravaju da su najugroženija novorođenčad i dojenčad kod kojih bolest može biti vrlo teška, a u pojedinim slučajevima i smrtonosna.

- Oglas -

Za djecu koja su primila sva potrebna cjepiva bolest nije opasna, a u većini slučajeva nema ozbiljnijih komplikacija.

Cijepljenje protiv hripavca i drugih zaraznih bolesti je i dalje najučinkovitija zaštita novorođenčadi i dojenčadi, kao i djece druge dobi koje se provodi prema programu cijepljenja.

“U Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jasno su naznačene obveze roditelja i skrbnika vezano uz cijepljenja i imunizaciju novorođenčadi i malodobne djece te sankcije za one roditelje koji sprječavaju svojoj djeci ostvarivanje prava na njihovo zdravlje koje je, prema mišljenju zdravstvene struke, ali i stajalištu Ustavnog suda iz 2014., veće od prava roditelja ili skrbnika na njihov osobni odabir”, poručio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

U ovo vrijeme širenja oboljenja od hripavca cijepljenje se preporučuje i trudnicama, i to zbog zaštite novorođenčadi majčinim antitijelima do momenta kada se dijete može cijepiti i tako steći vlastiti imunitet.

Podsjetimo, početni simptomi bolesti su povišena tjelesna temperatura i šmrcanje, a nastavlja se pojačanim kašljem, često s hripanjem kod snažnijeg udaha. Ponekad izaziva i povraćanje. Oporavak može potrajati tjednima, pa i mjesecima.

- Oglas -

Testiranje na hripavac (pertusis) za stanovnike Zagreba i zagrebačke županije organizirano je svakodnevno na punktovima u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a za stanovnike drugih dijelova Hrvatske u županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Izvan radnog vremena testnih mjesta, svi akutno oboljeli s izraženim simptomima bolesti mogu se javiti na objedinjeni hitni bolnički prijem te im se tamo u sklopu obrade, ako se postavi sumnja na hripavac, može napraviti test, podsjetili su iz HZJZ-a.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti