Nedjelja, 28. studenoga 2021.

Od Stožera tražio 100.000 eura, a dobio više od dvije godine zatvora zbog prijetnje

Boris Štitić je osuđen zbog maila kojeg je 30. rujna 2020. poslao Alemki Markotić, Krunoslavu Capaku i Viliju Berošu

Preporučujemo

Slovensko-hrvatski državljanin Boris Štitić (36) na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je osuđen na dvije godine i četiri mjeseca zbog prijetnji i pokušaja iznude Alemke Markotić, Krunoslava Capaka i Vilija Beroša.

Naime, riječ je o školovanom medicinskom tehničaru koji je vodio nekoliko tvrtki i koji iza sebe ima tri sudske presude zbog prevara te je uvjetno osuđivan, piše Jutarnji list.

Boris Štitić će drugostupanjsku odluku suda dočekati na slobodi jer mu je nakon izrečene kazne ukinut istražni zatvor. Nakon početnog odbacivanja krivnje na suđenju je sve priznao ističući da su ga na sulude poteze natjerala ograničenja koja je uveo nacionalni Stožer u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa.

Kako piše Jutarnji list, sud mu nije pronašao olakotne okolnosti, no otegotno je ocijenjeno, između ostaloga, da je počinio tri kaznena djela pokušaja iznude na štetu osoba uključenih u borbu protiv pandemije te da je djela počinio na posebno odiozan način i bez ikakve empatije za druge, a odabrane žrtve je izložio visokom stresu prijeteći im pritom lišavanjem života, kako njih samih tako i njihovih obitelji.

Boris Štitić je osuđen zbog maila kojeg je 30. rujna 2020. poslao Alemki Markotić, Krunoslavu Capaku i Viliju Berošu.

“Pazite što i kako radite i odlučujete. Ako napravite grešku, Božić nećete dočekati živi. Ako ovo prijavite organima progona, bit će to kao da ste podnijeli prijavu onima s kojima ste svaki dan na dosegu i koji vam mogu učiniti što god žele. Ako ne uplatite traženi iznos, zauvijek ste gotovi. Sami birate svoju sudbinu hoćete li živjeti ili umrijeti”, napisao je u mailu.

Od članova Stožera je tražio 100.000 eura u kriptovaluti monero. No, odgovore nije dobio te je 5. listopada 2020. ponovno poslao mailove u kojima ih je podsjetio da im je posljednji dan da uplate novac. Upozorio ih je potom da počnu gledati oko sebe i da će im se dogoditi veliko zlo.

Najnovije objave