Petak, 3. veljače 2023.

Odlazak legendarnog nogometaša i trenera Zlatka Cice Kranjčara

Kranjčar je u svojoj bogatoj nogometnoj karijeri bio najprepoznatljiviji kao jedan od najboljih napadača zagrebačkog Dinama. Sudjelovao je u znamenitom osvajanju prvenstva Jugoslavije 1982. godine, kao i dva Kupa Maršala Tita 1980. i 1983.

Preporučujemo

Tužnim vijestima nema kraja. Napustila nas je još jedna sportska legenda, fenomenalni nogometaš i trener Zlatko Cico Kranjčar.

U zagrebačkom KBC-u Merkuru umro je nakon kratke i teške bolesti.

Zlatku Kranjčaru se zdravstveno stanje pogoršalo prije desetak dana u Zadru, gdje je završio u bolnici. Hitno je prebačen u Zagreb, ali liječnici mu nisu uspjeli spasiti život.

Napustio nas je u 65. godini života.

“Prvi kapetan Vatrenih, bivši izbornik hrvatske reprezentacije te igračka i trenerska legenda Dinama, Zlatko Kranjčar, preminuo je u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. HNS izražava duboku sućut njegovoj obitelji zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Počivao u miru”, istaknuli su iz krovne hrvatske nogometne organizacije.

Kranjčar je u svojoj bogatoj nogometnoj karijeri bio najprepoznatljiviji kao jedan od najboljih napadača zagrebačkog Dinama. Sudjelovao je u znamenitom osvajanju prvenstva Jugoslavije 1982. godine, kao i dva Kupa Maršala Tita 1980. i 1983. Za Modre je u 261 utakmici zabio 98 pogodaka.

S austrijskim Rapidom osvojio je dva naslova prvaka i po tri puta Kup i Superkup. S Rapidom je igrao i finale Kupa pobjednika kupova 1985. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 11 puta i zabio tri pogotka, a bio je i jedan od samo 14 igrača koji su se odazvali za premijerni nastup hrvatske reprezentacije protiv SAD-a u listopadu 1990. godine. Na tom je susretu bio i kapetan nacionalne vrste.

U trenerskoj karijeri vodio je brojne klubove, kao i hrvatsku reprezentaciju s kojom je 2006. izborio nastup na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Hrvatsku je vodio od srpnja 2004. do kolovoza 2006. godine. U 25 nastupa na klupi Vatrenih upisao je 11 pobjeda, osam remija i šest poraza.

Osvojio je tri naslova prvaka Hrvatske, dva s tadašnjom Croatijom i jedan sa Zagrebom. Dvaput je osvojio Hrvatski kup, a jednom prvenstvo sa Sepahan Isfahanom.

Otac je Nike Kranjčara, a zanimljivo je da je svojedobno služio vojni rok u Koprivnici. Bio je i trener Slavena Belupa u 1. B ligi 1997. godine.

Cico Kranjčar dobitnik je Državne nagrade za šport “Franjo Bučar” 2005. godine. Svoju je veličinu Cico pokazao i potezom fair-playa 3. svibnja 2012. u utakmici iranskog prvenstva kada je naredio svom igraču koji je trebao izvesti jedanaesterac neka ga promaši jer je sudac dosudio jedanaesterac u okolnostima u kojima ga uopće nije trebao dosuditi.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti