Nedjelja, 25. veljače 2024.

Otvoren besplatni telefon za savjete u vezi sa šećernom bolesti

Prema procjenama, u svijetu je trenutačno 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina koje su oboljele od šećerne bolesti

- Oglas -

Iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga (HSDU) izvijestili su u srijedu da se svi zainteresirani koji trebaju savjet u vezi sa šećernom bolesti mogu javiti na besplatni info telefon 01/5530 503.

Linija je otvorena u suradnji sa stručnjacima iz Sveučilišne Klinike Vuk Vrhovac KB Merkur, a zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, a dostupna je utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

Poziv na besplatnu telefonsku liniju HSDU-a je prilika za dobivanje stručnog savjeta ili preporuke putem telefona.

- Oglas -

Razgovor s liječnicima i medicinskim sestrama iz SK Vuk Vrhovac KB Merkur je u potpunosti anoniman, pozivatelji se mogu predstaviti samo ako žele.

Na Info telefonu dežuraju dijabetolozi, neurolog, kardiolog, oftalmolog i diplomirane medicinske sestre.

Raspored i imena objavljuje se redovito na www.dijabetes.hr i FB stranici Saveza te udrugama putem maila.

“To je posebno važno u razdoblju kad se savjetuje ostanak kod kuće, posebice osobama s dijabetesom koje zbog svoje kronične bolesti spadaju u rizičnu skupinu, a potrebna pouzdana informacija te koristan i vrijedan savjet može se dobiti od stručnih osoba, ne odlazeći u zdravstvene ustanove”, stoji u priopćenju HSDU-a.

Također su poručili da, unatoč strahu od koronavirusa i neizvjesnosti do kada će pandemija trajati, osobe sa šećernom bolešću ne bi smjele zaboraviti na svakodnevno provođenje zdravih životnih navika (pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost), redovito mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka, redovitog uzimanja terapije koju je liječnik propisao, kako bi sljedeću liječničku kontrolu dočekali, ako ne s boljim, onda bar istim nalazima kao i prije.

- Oglas -

“Ne dopustimo da nam zbog straha od koronavirusa, fokus više ne bude na šećernoj bolesti i da nam se razviju kronične komplikacije”, istaknuli su.

Prema procjenama, u svijetu je trenutačno 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina koje su oboljele od šećerne bolesti.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je 2018. bilo 303.992 osoba oboljelih od šećerne bolesti, a taj broj svake godine raste. S obzirom na pretpostavku da 40 posto osoba sa šećernom bolešću nije dijagnosticirano, procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj oko 500.000, stoji u priopćenju.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti