Četvrtak, 2. svibnja 2024.

Ovo sigurno niste znali o mnogima omiljenom – pomfritu

Nitko ne zna točno kada je prvi pomfrit imao svoj kulinarski debi. Prije 16. stoljeća krumpir se uopće nije smatrao jestivim

- Oglas -

Popularni u cijelom svijetu, s naizgled beskrajnim varijacijama u prijedlozima za posluživanje i stilovima rezanja, prženi krumpir zauzima važno mjesto u povijesnim zapisima i modernoj kuhinji.

Prvi put u restoranima se pojavio 1950-ih, a s vremenom je postao neslužbeno poznat kao nacionalno jelo Kanade. Ovaj stil pomfrita podrazumijeva masne pržene krumpiriće prekrivene smeđim umakom i skutom od sira.

Iako potječe iz Quebeca, toliko je popularna stavka na jelovniku da ga posjetitelji sada mogu naručiti u lancima restorana brze hrane diljem Kanade. Ako ljubitelji krumpirića traže veći izbor, tu su i restorani s cijelim jelovnicima posvećeni različitim verzijama ovog jela.

- Oglas -

Francuzi, Belgijanci, ili netko treći?

Nitko ne zna točno kada je prvi pomfrit imao svoj kulinarski debi. Prije 16. stoljeća krumpir se uopće nije smatrao jestivim.

Dok legende koje se prepričavaju u Francuskoj tvrde da su ulični prodavači predstavili pomfrit na mostu Pont Neuf u kasnom 18. stoljeću, Belgijci pak inzistiraju na tome da je u njihovu gradu Namuru nastao pečeni krumpir tijekom posebno hladne zime 1680. Prema njihovoj legendi, lokalni su ribari odabrali da ispeku krumpire za obrok kad je rijeka bila zaleđena, a nisu mogli uloviti ribu.

Ipak, za samu promociju krumpira diljem svijeta najzaslužniji su Francuzi, donosi zanimljivosti o prženom krumpiru portal Punkufer.hr.

Pomfrit u SAD

- Oglas -

Thomas Jefferson bio je američki ministar u Francuskoj od 1784. do 1789. te se zaljubio u francusku kuhinju. Ponekad nazivan prvim američkim gurmanom, treći predsjednik Sjedinjenih Država toliko je volio pomfrit da se nalazio među 150 recepata koje je njegov kuhar James Hemings donio u Ameriku nakon što je završio kulinarsko usavršavanje u Parizu.

Recept za pommes de terre frites à cru en petites tranches, što u prijevodu znači ‘sirovi krumpir pržen u dubokom ulju, u malim komadićima’, gotovo je izgledom jednak današnjem pomfritu. Jedina je razlika što je umjesto duguljastih rezova Jeffersonov pomfrit bio narezan na tanke, okrugle ploške, ili izrezan gulilicom.

Bezbrojne varijacije

Okupan u kečapu, ili prekriven sirom? Kao kompletan obrok, ili kao prilog u popularnom lancu brze hrane?

Čini se da postoje beskrajni načini za uživanje u prženim krumpirićima od kada su oni prvi put predstavljeni prije nekoliko stoljeća.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti