Srijeda, 1. prosinca 2021.

Ovog vikenda jesensko izdanje Podravskih motiva u znaku mošta i kostanja

Prošle godine jesenski termin pokazao se dobitnom kombinacijom baš zbog tih plodova jeseni kojima Podravina obiluje. Fokus će biti na moštu i kostanju - najavio je direktor Labazan

Preporučujemo

Drugo izdanje Podravskih motiva održat će se ove subote i nedjelje, 2. i 3. listopada, na koprivničkom Zrinskom trgu. Najveći sajam naivne umjetnosti na otvorenom imat će središnju poziciju na trgu, dok će se ostali programi i sadržaji odvijati uz pročelje parka.

Službeno otvorenje 28. Podravskih motiva održat će se u subotu, 2. listopada u 10.30 sati na Zrinskom trgu, a u paviljonu koprivničkog parka danas je održana i konferencija za novinare.

U uvodu je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić zahvalio Turističkoj zajednici Koprivnice, Muzeju grada Koprivnice, haramijama i najvećem partneru Podravki.

– Prošle godine, kad nas je korona zaustavila, rekli smo da ćemo imati dvoje Podravske motive, sada to i ostvarujemo. Onaj prvi dio s naivnom umjetnošću je naša tradicija, nešto što su ljudi prihvatili i očekuju u našoj Koprivnici, ali ovaj drugi dio nas dodatno veseli. Mošt i kostanji, eno i gastro ponuda naše Podravine je nešto što dosad nismo svi zajedno dovoljno promovirali, a to je nešto po čemu Podravina uz naivnu umjetnost jest i treba biti prepoznatljiva – naglasio je Jakšić.

Dodao je kako je na poljoprivrednoj proizvodnji nastala i Podravka, kao najveća i najjača hrvatska prehrambena industrija.

– Prošla godina bila je jedan mali ‘break’ koji nam je dao prostora da dobijemo jedan novi duh, da napunimo naša jedra za plovidbu po Panonskom moru, pa i puno šire, i da na toj novoj energiji krenemo u revitalizaciju i rebrendiranje naših Podravskih motiva. Sve što je napravljeno dosad pokazuje da je to bio jedan dobar put i da nam taj put može donijeti jako puno toga dobrog za brendiranje i promoviranje naše Podravine – kazao je koprivnički gradonačelnik.

Dragutin Jeđud i Renato Labazan
Dragutin Jeđud i Renato Labazan // Foto: GČM

Direktor Turističke zajednice Koprivnice Renato Labazan predstavio je sadržaje na jesenskim Motivima.

– Naiva je u fokusu od samih početaka, pa tako i sada. dvadesetak slikara naive izlagat će svoje slike, nadam se da će neki od njih interaktivno prikazivati svoje vještine. Osim slikara naive, folklor je vrlo bitan element. Neće to biti raskošno kao u vrijeme prije pandemije, ali imat ćemo sadržaja, bit će i malih folkloraša i zanimljivih stvari – rekao je Labazan.

Napomenuo je kako su eno-gastronomski dijelovi manifestacije dosta bitni.

– Podravina obiluje proizvodima od kojih se prave jako zgodne delicije, pa će to biti prezentirano i na Motivima. Prošle godine jesenski termin pokazao se dobitnom kombinacijom baš zbog tih plodova jeseni kojima Podravina obiluje. Fokus će biti na moštu i kostanju.

Glazbeni vrhunac bit će nastup koprivničkog etno sastava Ogenj.

– Već godinama Turistička zajednica Koprivnice pokušava javnosti pokazati domaće grupe, domaći glazbeni izričaj cijele sjeverne Hrvatske. Njegujemo kajkavski izričaj, mi smo ipak Podravci, kajkavci, to nam je vrlo bitan element, bitna stavka. Priključile su nam se i hrvatske šume s hortikulturnim sadržajem. Bit će toliko toga na našem trgu u dva dana, da će svaki posjetitelj doći na svoje – najavio je Labazan.

Delicije Podravke, vjernog sponzora Podravskih motiva, također će biti na bazi jesenskih proizvoda, a prvi su ih mogli testirati novinari na (ne)očekivanom gablecu.

Muzej grada Koprivnice imat će interaktivnu prezentaciju tradicijske proizvodnje mošta koja će obuhvaćati atraktivne starinske proizvodne procese.

– U sklopu europskog projekta REVITALIZE imali smo aktivnost koja se tiče proizvodnje mošta. Za tu prigodu ćemo u suradnji s obrtom Stari zanati iz Hlebina prikazati sav tradicijski put koje grožđe prolazi do mošta, a to je zapravo berba, gaženje u kaci, prešanje i na kraju kušanje samog mošta – objasnio je Čimin.

Predstavit će se i oko 20 vinara iz Hrvatske i Mađarske.

Kompletni program Podravskih motiva pogledajte OVDJE.

Podravkine delicije
Podravkine delicije bit će predstavljene na Podravskim motivima // Foto: GČM

Najnovije objave