Četvrtak, 8. lipnja 2023.

Pavić Šimetin: Imamo sumnju na deltakron

Pavić Šimetin ponovno je naglasila da se booster doza pokazala zaštitom od teških oblika, hospitalizacija i smrtnih ishoda

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin komentirala je kako brojevi novozaraženih govore o određenoj stagnaciji.

“Imali smo strmoglavi pad od 26. siječnja i on se nažalost zaustavio, čak se možda radi i o vrlo malom povećanju u odnosu na prethodni tjedan”, rekla je Pavić Šimetin gostujući u Otvorenom na HRT-u.

Istaknula je kako su u Hrvatskoj prisutne tri podvarijante omikrona – BA1, BA11 i BA2.

“Po zadnjim nalazima najviše je bilo BA11, a 19 posto je otpadalo na BA12. Za nju se zna da je zaraznija od druge dvije, da se brže širi i da više zaobilazi imunološki odgovor koji su ljudi stekli preboljenjem ili cijepljenjem. A i čini se da nije teška klinička slika”, kazala je.

Na upit postoji li deltakron, rekla je kako se radi o sumnji, ali da nije u potpunosti potvrđeno da se radi o novom soju.

Komentirala je i najavljeno ublažavanje epidemioloških mjera.

“Svi voljeli da je to, to, ali moramo se nadati da se neće dogoditi porast kakav je u zapadnim zemljama. Ako se i dogodi nadamo se da neće biti praćen velikom smrtnošću i hospitalizacijama. Situacija je sada stabilna, mi smo zadovoljni, ali moramo biti na oprezu”, istaknula je.

Što se tiče cijepljenja, kaže kako je 26 posto građana primilo booster dozu, što znači da ih se puno nije cijepilo, a trebali bi, jer se booster doza pokazala zaštitom od teških oblika, hospitalizacija i smrtnih ishoda.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti