Petak, 29. rujna 2023.

POGLED U PROŠLOST Ova momčad odigrala je prvu službenu utakmicu u povijesti Tehničara iz Cvetkovca

Netom osnovani NK Tehničar u nedjelju, 25. kolovoza 1974. godine, prvu je utakmicu odigrao na igralištu "Mlačine" u Rasinji protiv domaćeg NK Jedinstva. I u više nego napetom susretu upisao pobjedu

- Advertisement -

Gornja crno-bijela fotografija, prva i najstarija u povijesti kluba, a koju je snimio “klupski fotograf” dr. Josip Mlinarić, prikazuje ekipu Tehničara neposredno pred početak prve službene utakmice koju je netom osnovani NK Tehničar u nedjelju, 25. kolovoza 1974. godine, odigrao na igralištu “Mlačine” u Rasinji protiv domaćeg NK Jedinstva.

Bilo je to prvo kolo Općinskog kupa, susret ljutih sportskih protivnika i najboljih prijatelja pobudio je izuzetno velik interes gledatelja, na utakmicu je došao “cijeli Cvetkovec i pola Rasinje”. Sve je prštalo od entuzijazma na strani novoosnovanog Tehničara, a na drugoj strani od želje igrača Rasinje da pokažu tko je gazda i stariji brat.

Utakmica je bila izuzetno uzbudljiva, puna preokreta, neiskorištenih šansi, promašenog penala i produžetaka. Igrači Jedinstva, nošeni svojom domaćom, brojnijom publikom daleko su bolje započeli susret i vrlo brzo poveli s 2:0, a da se igrači Tehničara još nisu pravo ni snašli. Srećom po Cvetkovčane, neposredno pred kraj prvog poluvremena, Tehničar smanjuje vodstvo domaćina na 2:1, a bit će zabilježeno da je prvi gol u povijesti kluba zabio Zvonko Mlinarić, desno krilo!

- Advertisement -

U drugom poluvremenu, potpuno druga slika. Sada je Tehničar bolji, pritišće i Josip Mađarić vrlo brzo glavom poravnava rezultat. Minutu pred kraj utakmice penal za Tehničar kojeg taj isti igrač debelo promašuje pa se ide u produžetke.

U produžecima Tehničar i dalje dominira, a njegov centarfor Josip Mađarić postiže svoj prvi hat-trick i Tehničar s 4:2 pobjeđuje Jedinstvo u prvoj službenoj utakmici kluba.

Veselju s jedne strane nije bilo kraja, a tuzi s druge strane kraj je došao tek nakon četvrte flaše “Panonia pilsa” prigodno ohlađenog na radnu temperaturu u ribnjaku koji se pružao svega par metara od južne uzdužne linije igrališta.

U drugome kolu Kupa Tehničar je kao domaćin golovima Ivana Henezija i Josipa Mađarića pobijedio favorizirani Podravac iz Virja s 2:1, dok je u trećem kolu zaustavljen u Molvama rezultatom 2:0. Dobre igre nastavile su se i u prvenstvu, Tehničar se ubrzo plasirao u viši rang, tadašnju Drugu ligu Općine Koprivnica, u kojoj je uspješno igrao sve tamo do početka devedesetih!

Na gornjoj slici stoje (s lijeva na desno): Ivan Vargović (član uprave), Ivan Henezi (kapetan), Stjepan Kenđel, Rade Miković, Josip Vargović, Zvonko Mlinarić, Drago Namjesnik (član uprave) i Stjepan Vargović (član uprave).

- Advertisement -

Čuče: Ivan Zember, Josip Samoborec, Zlatko Samoborec, Josip Mađarić (s loptom), Zvonko Matijašec, Mirko Filip i Josip Vurovec.

Na slici nedostaju Rudolf Vargović i Stjepan Pribeg koji su se kratko vrijeme iza toga vratili s odsluženja vojnog roka, bili standardni prvotimci i jedni od nosioca igre Tehničara.

Za napomenuti je da su svi navedeni igrači bili iz Cvetkovca, izuzev golmana Štefa Kenđela koji je bio iz Rasinje. Već sljedeće sezone Tehničar je oformio i juniorsku ekipu u kojoj je vrlo uspješno igralo desetak domaćih mladih igrača iz Cvetkovca i nekoliko njih iz Rasinje.

Toliko o natalitetu i demografiji u neka druga, prošla vremena, a koja neki zovu i mračnima…

_________________________

Portal Klikaj.hr odlučio je na neki način podsjetiti na dobra stara vremena, kada su se nogomet i općenito svi sportovi igrali s daleko većim guštom nego danas. Pogotovo u amaterskim okvirima. Kada se igralo za kobasicu i pivu.

Uveli smo rubriku “Pogled u prošlost” gdje ćemo objavljivati fotografije nekadašnjih generacija igrača. Prvenstveno nogometaša, ali otvoreni smo i za sve druge sportove.

No, tu trebamo i vašu pomoć. Šaljite nam svoje stare fotografije (presnimite ih ako ih nemate u digitalnom obliku) na e-mail: sport@klikaj.hr. Ako znate tko je sve na fotografiji, napišite nam. Ako znate koje je fotografija godine napravljena (barem okvirno), napišite nam. Naravno, ime kluba se podrazumijeva, a ne bi bilo loše da nam dostavite i podatke u kojoj je ta generacija ligi igrala, ako znate. Možda je nešto i osvojila, bilo u prvenstvu ili Kupu. Svaka informacija dobro je došla, a mi ćemo ih probati nadopuniti uz pomoć komentara na Facebooku.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti