Nedjelja, 1. listopada 2023.

Pogledajte fotogaleriju s Velike martinjske špelancije u Đurđevcu

Brojni posjetitelji ove priredbe uživali su u špelanciji: izboru novog velikog meštra i vinicijaciji novih ceremonijal majstora, kandidata i pripravnika. Ova manifestacija imala je i međunarodni karakter jer su sudjelovali i vinari iz Csurga koji su ponudili na degustaciju svoja kvalitetna vina.

- Advertisement -

Velika martinjska špelancija, 14. po redu, održana je u Đurđevcu 25. listopada (mihpljščaka) u organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije i TZ-a grada Đurđevca. Vinodi su prisustvovali “martinjski meštri”, kandidati za meštre i pripravnici iz cijele Hrvatske, njih 56, što je do sada najveći broj.

U programu vinode sudjelovao je i martinjski “vinođakonski” orkestar Vinske mušice iz Prepuštovca. Uz zvuke Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac, vesela martinjska povorka krenula je do Trga sv. Jurja gdje su ih dočekali i pozdravili župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i pomoćnica direktora TZ-a KKŽ Kristina Sočev.

Velika martinjska špelancija

- Advertisement -

Brojni posjetitelji ove priredbe uživali su u špelanciji: izboru novog velikog meštra i vinicijaciji novih ceremonijal majstora, kandidata i pripravnika. Ova manifestacija imala je i međunarodni karakter jer su sudjelovali i vinari iz Csurga koji su ponudili na degustaciju svoja kvalitetna vina. Vinodi su se odazvali i članovi udruga vinogradara i vinara s područja Koprivničko-križevačke županije, njih pet.

Ova tradicionalna i tradicijska manifestacija njeguje martinjske običaje po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama koji u ovom kraju imaju dugu povijest. Veliki broj posjetitelja mogao je uživati u programu, degustirati krvavice sa zeljem i gorički krumpir te zapjevati i zaplesati uz Tamburaški sastav Gazde.

Novi veliki mešter martinjskog ceremonijala je Tomislav Lovreković iz Pitomače, Martin Pitomačko – Aršanjski koji si je izabrao ime Lobo Prvi od Aršanja, pod kojim će narednih godinu dana obnašati svoj vinifikat.

Velika martinjska špelancija

U redove martinjskih meštri nakon “teških muka: češnjaka i bilikuma vina” primljeni su Đuro Zidar iz Đurđevca, Božidar Novak iz Šenkovca i Želimir Novak iz Dugog Sela.

- Advertisement -

Foto: Mirko Hanžeković

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti