Petak, 27. svibnja 2022.

POJAČANI NADZOR PROMETA Policija upozorava: nemojte piti na dočeku ako vozite

Preporučuje se primjena 'dogovornog vozača' odnosno da se prije dolaska na doček Nove godine odredi osoba koja će biti vozač i koja neće konzumirati alkoholna pića

Preporučujemo

Budući da se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, podsjećaju se svi sudionici u prometu da najviša dopuštena količina alkohola kod vozača iznosi 0,50 promila, osim kod mladih vozača kod kojih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

“Kako upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća, u cilju izbjegavanja stradavanja osoba u prometnim nesrećama svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da koriste mogućnosti javnog prijevoza ili taxi-službe”, poručili su iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Preporučuje se i primjena ‘dogovornog vozača’ odnosno da se prije dolaska na doček Nove godine odredi osoba koja će biti vozač i koja neće konzumirati alkoholna pića.

Na sve vozače apelira se da poštuju ograničenja brzine kretanja te da svoju vožnju prilagode osobinama i stanju kolnika (zavoj, uzbrdica, nizbrdica, nadvožnjak, mokar kolnik) odnosno da smanje brzinu kako bi mogli postupiti po postavljenim prometnim znakovima ili pravovremeno zaustaviti vozilo u slučaju iznenadne opasnosti.

Ovim putem, apelira se i na pješake da se kreću nogostupima, a ako njih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebi se maknuli s kolnika.

Također, podsjeća ih se da su noću i u uvjetima smanjene vidljivosti dužni biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti kako bi bili što uočljiviji.

Bicikliste se upozorava na obavezno korištenje biciklističkih staza/traka te na obavezno korištenje svjetala i reflektirajuće biciklističke odjeće odnosno prsluka ili druge reflektirajuće materije noću.

“Vozačima i pješacima ne savjetujemo korištenje mobitela i sličnih uređaja za vrijeme kada sudjeluju u prometu, a na vozače i putnike u vozilima apeliramo da koriste sigurnosne pojaseve. Djecu treba prevoziti u pravilno smještenim dječjim sjedalicama”, poručili su iz policije.

Kako bi se održalo povoljno stanje sigurnosti i spriječilo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba, policajci će na području Policijske uprave koprivničko-križevačke vršiti pojačani nadzor prometa od 31. prosinca do 3. siječnja 2022.

“Posebna pozornost posvetit će se nadzoru brzine kretanja vozila, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanja prednosti prolaska, upravljanju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje ili za vrijeme zabrane, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, uključujući i prijevoz djece u vozilima, nadzoru pravilnog korištenja mobitela, nadzoru vozača bicikala, nadzoru recidivista i mladih vozača”, istaknuli su iz PU koprivničko-križevačke.

- Advertisement -

Najnovije objave