Subota, 18. svibnja 2024.

Pokušao prodati glazbeni instrument, prevarant mu skinuo novac s računa

Oštećeni je otvorio link te upisao svoje osobne podatke, broj tekućeg računa i CVC broj, nakon čega mu je s bankarskog računa skinut novčani iznos od nekoliko stotina eura

- Oglas -

Jedna je osoba u četvrtak policiji prijavila kako je prilikom pokušaja prodaje glazbenog instrumenta ostala bez nekoliko stotina eura.

Kako je izvijestila Policijska uprava krapinsko-zagorska, preko internetske aplikacije hrvatskog državljanina kontaktirala je nepoznata osoba i poslala mu poveznicu internetske stranice.

Oštećeni je otvorio link te upisao svoje osobne podatke, broj tekućeg računa i CVC broj, nakon čega mu je s bankarskog računa skinut novčani iznos od nekoliko stotina eura.

- Oglas -

Kako se pripremiti i zaštiti od prijevara koje vrebaju u virtualnom svijetu?

Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare: https://webheroj.hr/.

  • slanje poveznice(linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,
  • lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),
  • jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka s debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj s poleđine kartice ),
    zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),
  • također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke s pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

Provjerite na servis CERT iffy radi li se o legitimnoj internetskoj trgovini.
CERT iffy korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti