Subota, 18. svibnja 2024.

Predsjednik Milanović: ‘Ovo nije državni udar, ovo je samo priprema. Nemojte se bojati, ovo neće proći’

'Ovo nije priča o meni, ja sam predsjednik Republike, ja ću poštivati Ustav, a mandat će dobiti samo onaj sa 76 potpisa', rekao je Milanović

- Oglas -

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je u petak konferenciju za novinare nakon odluke Ustavnog suda da ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer.

– Želim umiriti građane koji su ljuti. Volja građana će odrediti izvršnu vlast, a sigurno neće suci Ustavnog suda. Prije mjesec dana mogli su prijetiti, a ja sam se držao uputa i nisam htio ugroziti šanse SDP-a. To je bila prijetnja koja je mogla prouzročiti materijalne posljedice. Međutim, na Ustavnom sudu mogu govoriti što žele, ali ne mogu ništa napraviti! – rekao je Milanović, a prenosi Jutarnji list.

– Reći ću samo da protiv toga nema pravnog lijeka. To je volja građana, Ustavni sud tu ne može ništa. Drugo, ne bih se složio da je ovo državni udar, ovo je priprema za udar. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković može reći – ja ne izlazim iz Banskih dvora jer Sud tako kaže. Prije nego što krenemo razgovarati tko je mandatar, jako je važno da se konstituira Sabor. To su dva odvojena procesa. Ja moram sazvati konstituiranje 20 dana od objave službenih rezultata – dodao je Milanović.

- Oglas -

Kaže kako Sabor može mijenjati zakone, donositi nove zakone.

– Može u okviru Ustava raditi što hoće – promijeniti izborne zakone, ukinuti Lex AP, ali ja tu neću sudjelovati. Pozivam sve koji su do izbora biti antikorupcijska koalicija, koji su glasali protiv skandaloznih mjera, da pokažu dosljednost. HDZ će imati barem potpredsjednika Sabora, ali predsjednika ne. Ovo nije priča o meni, ja sam predsjednik Republike, ja ću poštivati Ustav, a mandat će dobiti samo onaj sa 76 potpisa.

Milanović je još dodao:

– Volja naroda će biti poštivana i tu se Ustavni sud ne može ispriječiti, ovo je priprema Ustavnog suda. On je spreman reći, ja ne izlazim iz Banskih dvora jer Ustavni sud kaže tako.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti