Četvrtak, 18. srpnja 2024.

Predstavljen udžbenik ‘Kontinuirana sestrinska skrb uz planiranje otpusta iz bolnice i zdravstvenu njegu u zajednici’ autorice Vesne Sertić

'Konačno je došlo vrijeme da medicinske sestre publiciraju knjige, da one koje rade pišu o tome, a onda da studenti uče iz toga. Ova knjiga je rezultat dugogodišnjeg iskustva i velike količine znanja', istaknula je pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg

- Oglas -

Udžbenik „Kontinuirana sestrinska skrb uz planiranje otpusta iz bolnice i zdravstvenu njegu u zajednici“ autorice Vesne Sertić, a u nakladi Sveučilišta Sjever, doprinos je profesiji sestrinstva i vrijedan materijal u obrazovanju stručnjaka u tom području.

Predstavljanje udžbenika održano je u četvrtak, 6. srpnja na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, a predstavili su ga recenzenti: izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever, prim. mr. sc. Vesna Mađarić, dr. med. spec. infektologije te Damjan Abou Aldan, mag. med. techn. i mag. phil.

Autorica Vesna Sertić, nastavnica na Odjelu za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever, u udžbeniku koji je nastao na temelju praktičnog iskustva i znanstvenih istraživanja, prenijela je dugogodišnje iskustvo u provođenju pilot projekta integrirane zdravstvene zaštite u koji je Opća bolnica Koprivnica ušla 2002. godine, a sestra za planirani otpust je jedan od rezultata koji je zaživio.

- Oglas -

– U ovoj knjizi prvenstveno sam mislila na naše pacijente. Najveća korist ovog udžbenika je ako bude primjer i ako se zdravstvena skrb bude provodila po ovom modelu. Naši pacijenti će imati najviše koristi, kao i naši studenti i naše medicinske sestre koje na različitim odjelima provode proces zdravstvene njege trudeći se da po ovom modelu pruže pacijentima zdravstvenu skrb – istaknula je autorica.

Prim. mr. sc. Vesna Mađarić, dr. med. spec. infektologije ukratko je iznijela povijesni pregled provođenja pilot projekta u Koprivničko – križevačkoj županiji, koja je bila tada jedina u Hrvatskoj uključena u provedbu te reforme.

– Na takvim ljudima koji su u jednom trenutku spremni ući u rizik se svijet pokreće. Jer, da nema takvih, hrabrih ljudi, koji u određenom trenutku shvate da će svojevoljno ući u rizik da nešto novo uvedu, mislim da bi svijet tapkao na mjestu. I tu Vam odajem počast jer ova knjiga je dokaz da se isplatio taj rizik, da se isplatilo Vaše strpljenje. Izdavanje ove knjige smatram hommageom pilot projektu i svim pojedincima koji su bili hrabri da to izguraju – dodala je recenzentica prim.mr.sc. Mađarić.

Publika
Promocija knjige Vesne Sertić // Foto: Sveučilište Sjever

Pročelnica Odjela za sestrinstvo na Sveučilištu Sjever, izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg istaknula je palijativnu skrb te sigurnu zdravstvenu skrb za pacijenta kao dvije važne teme koje ovaj udžbenik obrađuje.

– Konačno je došlo vrijeme da medicinske sestre publiciraju knjige, da one koje rade pišu o tome, a onda da studenti uče iz toga. Ova knjiga je rezultat dugogodišnjeg iskustva i velike količine znanja.

- Oglas -

Jedan od ciljeva Odjela za sestrinstvo je podučiti studente da koriste ovakve modele i uče iz ovakvih knjiga.

– Cilj nam je ovu knjigu pretočiti u izborni kolegij gdje bi studenti, koji se žele baviti ovom tematikom, mogli uz stručnjake i kroz svoj rad na fakultetu dobiti vrijedna znanja i time unaprijediti svoj rad i svoju struku – zaključila je pročelnica izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg.

– Da bi nešto bilo profesija i da bi nešto bilo znanstvena disciplina jedan od ključnih elemenata je da identificira monopole unutar svoje ključne ekspertize. U sestrinstvu to nije lako. Jer mnogi misle da je sestre lako zamijeniti. To vidimo u svijetu i to se dešava kada god nema dovoljno sestara. Kada uzmete ovu knjigu onda uočavate područje koje opisuje apsolutno područje stručne ekspertize medicinskih sestara – istaknuo je recenzent Damjan Abou Aldan, mag. med. techn i mag. phil. te ujedno čestitao i autorici i Sveučilištu Sjever na izdavanju knjige.

– U današnje vrijeme kada je sve digitalno, kada knjige čitamo u digitalnim formatima, potaknuti pisanje knjige je iznimna vrijednost – zaključio je.

Na promociji je uzvanike pozdravio i ravnatelj Opće bolnice Koprivnica Mato Devčić, dr. med. spec. anesteziologije i reanimatologije te istaknuo veliku vrijednost ovakvog udžbenika koji je rezultat timskog rada i velikog iskustva u kontinuiranoj sestrinskoj skrbi. Ujedno, autorica Vesna Sertić uručila mu je set udžbenika koji je odlučila pokloniti Općoj bolnici Koprivnica. Uz Opću bolnicu, autorica je po set udžbenika poklonila Domu zdravlja Koprivničko – križevačke županije, Zavodu za hitnu medicinu, Zavodu za javno zdravstvo te Srednjoj školi Koprivnica.

Promociji su nazočili ravnatelji zdravstvenih ustanova Koprivničko – križevačke županije, ravnatelj Srednje škole Koprivnica, brojni uzvanici iz područja medicinske struke te pročelnici i nastavnici Sveučilišta Sjever.

Promociju su glazbeno obogatile učenice Umjetničke škole Fortunat Pintarić s dva gitaristička nastupa.

Duh ovog udžbenika je recenzent Abou Aldana oslikao citatom Lujze Wagner-Janović, medicinske sestre koja je 1930-tih utabala put prema sestrinstvu u zajednici: „Treba raditi i raditi, tiho, ustrajno i radosno. I nikada ne odustati od cilja, a to je usavršavanje sestrinstva.“

Ovaj udžbenik zasigurno je korak naprijed u tom usavršavanju.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti