Srijeda, 7. prosinca 2022.

Premijer Plenković: Hrvatska želi postati regionalni centar za opskrbu plinom

Investirali smo u plutajući LNG terminal prije nekoliko godina, europskim sredstvima i novcem iz hrvatskog proračuna, istaknuo je premijer

Preporučujemo

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak za Bloomberg TV da postoji ‘jasna politička volja’ da se nastavi sa sankcijama protiv Rusije čija je invazija na Ukrajinu uvukla Europu u energetsku krizu te da Hrvatska povećanjem kapaciteta LNG terminala želi postati regionalni centar za opskrbu plinom.

“Ruska agresija na Ukrajinu je ključni problem”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da međunarodna zajednica, posebno transatlantska ‘djeluje ujedinjeno, jasno i brzo’ usvajanjem sankcija protiv Moskve.

“Postoji jasna politička volja da se sankcije nastave, bilo da se produlje ili da se osmisle nove”, rekao je.

Rat u Ukrajini uvukao je Europu u energetsku krizu, a EU i njezine zemlje članice pokušavaju osigurati energetsku samodostatnost.

Hrvatska povećava kapacitet LNG terminala

“Investirali smo u plutajući LNG terminal prije nekoliko godina, europskim sredstvima i novcem iz hrvatskog proračuna. Kapacitet je 2,9 milijardi kubičnih metara plina, a Vlada je donijela odluku o povećanju kapaciteta na 6,1 milijardi kubičnih metara plina”, istaknuo je premijer

Dodao je da je to daleko više od hrvatskih potreba i da ‘Hrvatska želi postati regionalni centar’ i opskrbljivati plinom susjedne zemlje, prije svega Mađarsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te druge zainteresirane, uključujući Njemačku.

“Cijela ideja EU-a je uspostaviti alternativnu opskrbnu mrežu s odgovarajućim interkonektorima kako bi se prvenstveno osigurala energetska sigurnost naše industrije i naših građana”, kazao je.

Na pitanje hoće li se ograničiti cijena nafte na europskoj razini, Plenković je odgovorio ‘vrlo teško’.

“Trebalo bi razmišljati o ograničenju cijene plina pošto ona utječe i na cijenu električne energije”, zaključio je Plenković.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti