Utorak, 28. svibnja 2024.

Prije 146 godina rođena je kraljica hrvatske priče Ivana Brlić-Mažuranić

Iznimnim književnim talentom prikazivala je ljudske moralne osobine i osjećaje, načela dobrote i žrtvovanja te egzistencijalna i socijalna pitanja

- Oglas -

Na današnji dan prije 146 godina rođena je jedna od najznačajnijih književnica i spisateljica za djecu Ivana Brlić-Mažuranić.

Rođena je u Ogulinu 18. travnja 1874., bila je kći pravnika i unuka hrvatskog bana pučanina, Ivana Mažuranića.

Nakon udaje za političara Vatroslava Brlića, seli u Zagreb, a zatim u Slavonski Brod. Njen stvarateljski opus je mnogobrojan, pisala je eseje, članke, pripovijetke, pjesme, romane, basne i bajke. Iznimnim književnim talentom prikazivala je ljudske moralne osobine i osjećaje, načela dobrote i žrtvovanja te egzistencijalna i socijalna pitanja.

- Oglas -

Zbog njezina osebujnog stilskog pisanja u kojem je isprepletala mističan i čaroban svijet mitologije mnogi su je nazivali “hrvatskim Andersenom”, a njezina djela su prevedena na mnoge strane jezike te su se izvodila u filmskim, radijskim i kazališnim djelima.

Više puta je bila predlagana za Nobelovu nagradu, koja joj je nažalost izmakla iz ruku, no godine 1937. izabrana je kao prva žena za dopisnog člana Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti od početka osnutka Akademije.

Prvi njezin roman bio je Čudnovate zgode šegrta Hlapića, koji je postao prvi hrvatski dječji roman, ali i njegov prototip. Svoj književni vrhunac ostvarila je Pričama iz davnina, zbirka od osam bajki s likovima preuzetim iz slavenske mitologije.

Uz ova djela, napisala je još i knjigu Škola i praznici, zbirku pripovijedaka i pjesama za djecu Valjani i nevaljani, povijesni (nedovršeni) roman Jaša Dalmatin, potkralj Gudžerata, basne Dječja čitanka o zdravlju, Srce od licitara, Basne i bajke, eseje i članke Knjiga omladini, Mir u duši i mnoga druga.

Bila je slabijeg zdravstvenog stanja, patila je od depresije, često je odlazila u poznata lječilišta kako bi joj bilo bolje, no na kraju je njezino slabo duševno stanje završilo tragično te je 1938. u Zagrebu počinila samoubojstvo.

- Oglas -

Inače, svake godine na dan njezina rođenja u Arhivu obitelji Brlić u Slavonskom Brodu u kojem se nalazi njezina književna ostavština, rukopisi i korespondencija, održava se književna i kulturna manifestacija “U svijetu Bajki Ivane Brlić-Mažuranić”.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti