Petak, 9. prosinca 2022.

Sramotno je smanjivati plaće liječnicima i medicinskim sestrama u vrijeme borbe s koronavirusom

Svim zdravstvenim djelatnicima nužno je plaću obračunavati na najpovoljniji način za radnika u trenutku kada je više od 200 zdravstvenih djelatnika zaraženo, a gotovo 700 u samoizolaciji te kada su zdravstveni djelatnici mobilizirani odlukom Ministarstva zdravstva

Preporučujemo

Hrvatska liječnička komora (HLK) ocijenila je u subotu nedopustivim i zabrinjavajućim postupke pojedinih ravnatelja zdravstvenih ustanova koji smanjuju plaće liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, ističući da time krše uputu Ministarstva zdravstva od 2. travnja.

“Postupci ravnatelja koji proizvoljno i pogrešno tumače ovu uputu Ministarstva zdravstva i tako smanjuju plaće liječnika u vrijeme borbe s epidemijom, ne samo da su neshvatljivi i nedopustivi, nego ti ravnatelji izravno narušavaju autoritet ministra zdravstva Vilija Beroša”, priopćio je predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

HLK smatra da je svim zdravstvenim djelatnicima nužno plaću obračunavati na najpovoljniji način za radnika u trenutku kada je više od 200 zdravstvenih djelatnika zaraženo, a gotovo 700 u samoizolaciji te kada su zdravstveni djelatnici mobilizirani odlukom Ministarstva zdravstva.

“Nevjerojatno je da u ovoj situaciji u kojoj su zdravstveni radnici na prvoj crti obrane društva od epidemije Covida 19, pojedinci traže pravne izlike kako bi financijski zakinuli zdravstvene radnike i smanjili im plaću”, naglasio je Luetić.

Ističe da je uputa Ministarstva zdravstva od 2. travnja, koja pojašnjava obračun plaće zdravstvenim radnicima i evidenciju prekovremenog rada za vrijeme epidemije, sasvim jasna i nedvosmislena te da ju ravnatelji trebaju jedinstveno provoditi u svim zdravstvenim ustanovama.

Stoga HLK poziva ravnatelje zdravstvenih ustanova gdje su isplaćene pogrešno obračunate plaće da odmah, uz sljedeću plaću za travanj, žurno isprave sve takve greške.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti