Srijeda, 29. studenoga 2023.

PROJEKT ‘PRILIKA ZA SVE 5’ Školama iz Koprivničko-križevačke županije 2,58 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi

Kroz projekt se osigurava 57 pomoćnika u nastavi za 59 učenika s teškoćama u razvoju za njihovo ravnopravno uključivanje u rad i odgojno-obrazovni sustav u školama kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač

- Advertisement -

Koprivničko-križevačka županija korisnik je projekta “Prilika za sve 5” kojeg provodi u partnerstvu s 13 osnovnih i pet srednjih škola. Kroz projekt se osigurava 57 pomoćnika u nastavi za 59 učenika s teškoćama u razvoju za njihovo ravnopravno uključivanje u rad i odgojno-obrazovni sustav u školama kojima je Koprivničko-križevačka županija osnivač.

U sklopu projekta Koprivničko-križevačka županija organizirala je konferenciju, koja je u petak, 28. listopada 2022., održana u prostorima Hrvatske gospodarske komore u Koprivnici.

Plakat projekta Prilika za sve 5

- Advertisement -

Vladimir Šadek, viši savjetnik-specijalist za europske fondove u Koprivničko-križevačkoj županiji i voditelj ovog projekta, uvodno je pozdravio sve okupljene predstavnike i ravnatelje škola, operativce, Renatu Lohajner i druge domaćine iz HGK-a te medije pa je za govornicu pozvao Anu Mušlek, pročelnicu županijskog upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine.

– Pripala mi je čast da vas mogu pozdraviti u ime Koprivničko-križevačke županije. Prenosim vam pozdrave naših dužnosnika koji su spriječeni prisustvovati ovom važnom događaju te vas pozdravljam u svoje osobno ime. Kao što uvijek ističemo, znate da je obrazovanje jedno od temeljnih područja djelovanja županija te mu i Koprivničko-križevačka županija pridaje posebnu važnost. To se prije svega očituje kroz ulaganja u investicijske projekte koje Županija provodi, poput izgradnje školskih sportskih dvorana te izgradnje centara kompetentnosti. Naravno da uz ovaj infrastrukturni dio provodimo i druge projekte. Planski pratimo i podržavamo projekte koji brinu o jednakoj dostupnosti obrazovanja za sve učenike, o učenicima koji dolaze iz najranjivijih skupina. Također, brinemo i o nadarenim učenicima i o svim onim projektima koji zapravo doprinose ravnopravnosti uključivanja u naš odgojno-obrazovni sustav – kazala je Ana Mušlek.

Županijska pročelnica Ana Mušlek
Županijska pročelnica Ana Mušlek // Foto: Zvonimir Markač

Provedba projekta “Prilika za sve 5” zapravo je počela već 17. kolovoza, a traje točno godinu dana. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 1. rujna 2022. Projekt je vrijedan 2.582.202,60 kuna, i 95 posto od tog iznosa, odnosno 2.453.092,47 kuna sufinancira Europski socijalni fond (Operativni program: OP Učinkoviti ljudski potencijali), dok preostali iznos osigurava Koprivničko-križevačka županija. Dakle, 129.110,13 kuna.

– Koristim ovu prigodu da čestitam svima vama koji ste sudjelovali u samoj pripremi i provedbi projekta. Prvenstveno želim zahvaliti ravnateljima i suradnicima, razvojnoj agenciji PORA, čija je ovdje predstavnica Ida Kovač, svim kolegama iz županijske uprave, ali naravno i pomoćnicima. Zajedničkim snagama doprinosimo da ovaj projekt bude vrlo uspješan i kvalitetno proveden. S obzirom na veliku vrijednost, projekt nam je itekako važan i nadamo se da ćemo i dalje imati takvu podršku od institucija koje nas prate – zaključila je Ana Mušlek.

Renata Lojnaher, Ida Kovač i Ana Mušlek
Renata Lojnaher, Ida Kovač i Ana Mušlek // Foto: Zvonimir Markač

Vladimir Šadek pojasnio je da su u realizaciji ovog projekta surađivali s Ministarstvom znanosti i obrazovanje i Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

- Advertisement -

Osnovne škole partneri su one u Kloštru Podravskom, Svetom Ivanu Žabnu, Gornjoj Rijeci, Drnju, Novigradu Podravskom, Koprivničkom Ivancu, Legradu, Sokolovcu, Goli, Rasinji, Koprivničkim Bregima, Ferdinandovcu i Svetom Petru Orehovcu. Od srednjih škola tu su partneri Strukovna škola Đurđevac, Obrtnička škola Koprivnica, Srednja škola Ivan Seljanec Križevci, Srednja škola Koprivnica i Srednja gospodarska škola Križevci, otkrio je Šadek.

Dodao je kako je posao pomoćnika u nastavi pomoć učenicima s teškoćama u razvoju u komunikaciji i socijalnoj uključenosti, pomoć u kretanju, pomoć pri uzimanju hrane i pića, pomoć u obavljanju higijenskih potreba, pomoć u obavljanju školskih aktivnosti i zadataka, suradnja s učiteljima/nastavnicima te vršnjacima učenika u razredu i poslovi specifični za funkcioniranje pojedinih učenika ili skupine učenika.

Vladimir Šadek, voditelj projekta 'Prilika za sve 5'
Vladimir Šadek, voditelj projekta ‘Prilika za sve 5’ // Foto: Zvonimir Markač

Nadalje, istaknuo je, 57 pomoćnika zaposleno je na 10 mjeseci. Prosječni bruto 2 trošak za njih mjesečno iznosi 3.775,15 kuna. Sat rada iznosi 31,75 kuna bruto 2, odnosno 27,25 kuna bruto 1. Pomoćnici u osnovnim školama provode 30 sati tjedno, a pomoćnici u srednjim školama 35 sati tjedno. Pomoćnici u nastavi zaposleni su tijekom aktualne školske godine (od rujna do lipnja), a natječaj je proveden prije početka školske godine. Uvjet je srednja stručna sprema i da protiv kandidata nije bio pokrenut kazneni postupak. Morali su imati i uvjerenje o završenoj edukaciji za poslove pomoćnika. Pomoćnici vode dnevnik rada uz supotpis ravnatelja i njegovu izjavu.

Šadek je pojasnio kako su im ostali troškovi putni troškovi za pomoćnike, dnevnice za njih, liječnički pregled i zaštita na radu, promo materijali, vidljivost i oglašavanje, projektni menadžment, uredski materijal i energija.

Obveze partnera, pak, selekcija su i zapošljavanje pomoćnika u nastavi, osiguravanje vidljivosti projekta, čuvanje dokazne dokumentacije za slučaj kontrole, dostava dokumentacije za pokazatelje – obrasci ulaska i izlaska učenika iz projekta, priprema izvještajne dokumentacije o radu pomoćnika u nastavi, odnosno dnevnici rada, izjava ravnatelja, ugovori o radu i potvrde o edukaciji pomoćnika u nastavi.

Obrtnička škola Koprivnica ima 10 pomoćnika o nastavi koji brinu za 12 učenika s teškoćama u razvoju.

– Obrtnička škola od svih uključenih u ovaj projekt s područja naše županije ima najviše pomoćnika u nastavi. Vidim da ima jako puno pomoćnika i u drugim školama,i praktički ti učenici manje-više upisuju naša zanimanja u srednjoj školi. Ne samo županijske, već i gradske škole. Podrška pomoćnika u nastavi za naše je učenike zaista velika snaga jer izjednačava naše mogućnosti s ostalima. U svim ovim dijelovima projekata imali smo učenike unutar spektra autizma, učenike s motoričkim teškoćama, učenike s intelektualnim teškoćama pa čak i slabovidnost. Podrška pomoćnika zaista predstavlja važnu kariku u tom velikom striju inkluzivne edukacije i zbog toga zaista možemo reći da inkluzivno obrazovanje nije samo mrtvo slovo na papiru – kazao je Bruno Antolić iz koprivničke Obrtničke škole.

Bruno Antolić iz Obrtničke škole Koprivnica
Bruno Antolić iz Obrtničke škole Koprivnica // Foto: Zvonimir Markač

Iz perspektive stručnog suradnika, otkrio je, on je krenuo raditi kada su pomoćnici u nastavi bili tek ‘u povojima’.

– Danas mi je uopće teško zamisliti rad bez njih jer oni su toliko involvirani i uključeni u rad naših učenika da su za nas neiscrpan izvor informacija. To ipak podiže razinu kvalitete našeg rada na višu razinu – zaključio je Antolić.

Foto: Zvonimir Markač

europski socijalni fond

Sadržaj ovog promidžbenog materijala isključiva je odgovornost Koprivničko-križevačke županije. Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti