Petak, 12. srpnja 2024.

Putopis Stjepana Odobašića: Malezija i Kuala Lumpur

Već prvi kontakt s gradom i zračnom lukom dočarava vam esenciju Malezije - izvrsnu hranu i netaknutu prirodu

- Oglas -

Čeka nas izuzetno dugačko putovanje. Avionom za Amsterdam. Bilo bi nerazumno računati cestovnu kilometražu, no od Zagreba do Amsterdama let traje 2 sata i 10 minuta. Naše odredište je Kuala Lumpur, glavni grad Malezije.

Na početku leta su nas informirali da let traje 13 sati. Putujemo kompanijom Malaysia Airlines. Stjuardese su obučene u originalne uniforme, ljubazne su i uvijek nasmijane.

Uniforme su im zanimljive i originalne. Često sam na putovanjima vidio razne kreacije uniformi stjuardesa koje, kao da su došle iz modne piste, a neke kreacije su bile kao da su stjuardese došle iz lošeg tuluma. U avionu dobivamo večeru. Prvo što smo primijetili je da je jelo jako začinjeno. Gladni smo i ne pitamo…, no to nam je najava da ćemo u Maleziji jesti začinjenu hranu.

- Oglas -
Istana Negara // Foto: Stjepan Odobašić

Kasnije sam doznao da su Malezijci prave izjelice. Pitao sam se kako u jednom danu mogu pojesti čak i do 7 obroka. Jesti toliko puta začinjenu hranu…?! Malezijac prvi obrok ima ujutro u 7 sati, drugi u 10 sati, zatim slijedi ručak, užina oko 15 sati zatim 2 obroka uz poslijepodnevni čaj i večera prije spavanja… No zaboravimo sada na hranu.

PREKRASNA ISTANA NEGARA

Nakon 13-satnog leta spuštamo se i odlazimo do našeg hotela. Cesta je odlična. Puno je sa strane zelenila. Iako nije predviđeno stanemo pokraj Istana Negara, Nacionalne palače. Istana Negara službena je rezidencija kralja Malezije koji je na čelu države. Malezija ima jedinstveni sustav u kojem se čelnici njezinih devet kraljevskih obitelji izmjenjuju na prijestolju, a kralj se bira na mandat od pet godina.

Malezijska obitelj ima puno djece // Foto: Stjepan Odobašić

Ta država jugoistočne Azije je parlamentarna demokracija, s monarhom na čelu države. Sultan Ibrahim preuzet će dužnost od trenutnog kralja Al-Sultana Abdullaha 31. siječnja 2024. Istana Negara je izgrađena 2011. godine ima 22 kupole i prostire se na gotovo 100 hektara površine. Izgled je vrlo elegantan, uz konje u šetnji i stražare u uniformama, te brojne zastave. Snimili smo nekoliko snimaka. Malezijski kraljevi nisu baš „poštenjačine“ i čedne osobe no na ruku im ide Ustav koji im daje ovlasti za pomilovanje.

Al-Sultanov prethodnik Muhamad nije baš bio sretne ruke sa svojim prethodnikom kraljem Anwarom koji se našao u zatvoru (optužbe za korupciju i sodomiju). Ipak Anwar je pomilovan. No ništa bolje sreće nije ni njegov nasljednik Sultan Ibrahim koji mora odlučiti da li će pomilovati bivšeg premijera Najiba Razaka, koji je još prošle godine u zatvoru zbog presude za korupciju povezane sa skandalom oko državnog fonda. Razak je već podnio zahtjev za pomilovanje. Kako pišu tamošnje novine;… iz državne blagajne je za njegovog mandata nestao novac, popriličan novac – milijarde dolara. Iako Najib Razak poriče svu odgovornost, očito je kako je ovo njegov konačan pad – i to iznimno brzi pad čovjeka koji je 10 godina čvrsto vodio ovu zemlju jugoistočne Azije od oko 30 milijuna stanovnika. Uhićen je i pušten uz jamčevinu od 1 milijun USD.

- Oglas -
Počasna straža na Istana Negari // Foto: Stjepan Odobašić

OBILAZAK KUALA LUMPURA

U luksuzan novoizgrađeni, hotel mogli smo se smjestiti vrlo brzo nakon slijetanja, a onda nas čeka obilazak grada. Tko nije posjetio Aziju, odnosno Maleziju, imat će krivu predodžbu ako misli da je to siromašna muslimanska zemlja. To je zemlja netaknute prirode i ljubaznih ljudi. Dom je muslimana (61,3 %), Kineza (25 %), Budista (17 %), kršćana (9,4), i Hindusa (6 %).

U zadnje vrijeme ima vjerskih napetosti, ali po tome Malezija još uvijek nije problematična zemlja. Ova mala zemlja, puna vanjske i unutarnje ljepote, mogla bi biti primjer svima. Srdačan osmijeh prolaznika, kojeg vidite prvi i posljednji put, ispuni vas toplinom i izmami osmijeh i na vaše lice. Zemlja u kojoj se osjećate kao kod kuće.

Počasna straža na Istana Negari na konjima // Foto: Stjepan Odobašić

To smo vidjeli odmah nakon prvih koraka po Kuala Lumpuru. To je velegrad s 1,800.000 stanovnika. Brojni moderni neboderi, čiste ulice, vrlo luksuzni automobili, ljubazni domaćini… Kuala Lumpur, glavni grad Malezije, lako vam može pružiti kutke koji vas odvode u oazu mira. Visoki neboderi, zadivljujući pogledi, nevjerojatna arhitektura, puni trgovački centri, šuma usred metropole… Sve je to Kuala Lumpur!

Kuala Lumpur jedna je od onih prijestolnica koje opslužuju razne zrakoplovne kompanije i svakako je ona u kojoj se isplati ostati najmanje nekoliko dana. Kad tome dodamo da se Kuala Lumpur nalazi samo 250 km zračne linije od ekvatora, tako da možete računati na barem jedno – bez obzira na godišnje doba, topla odjeća vam neće trebati.

Novogodišnji ugođaj u blizancima i naš reporter Stjepan Odobašić // Foto: Zrinka Odobašić

MALEZIJCI VOLE TURISTE

Već prvi kontakt s gradom i zračnom lukom dočarava vam esenciju Malezije – izvrsnu hranu i netaknutu prirodu.

Svi Malezijci izvrsne govore engleski jezik (neki bolje od malajskog), no vrlo često koriste mješavinu i jednog i drugog jezika. Grad je prepun impozantnih nebodera i građevina koje paraju nebo. Kafići su lijepo uređeni, hoteli su vrlo luksuzni, a Malezijci vole turiste i vrlo su ljubazni i gostoljubivi prema njima. Prvog dana nismo mijenjali eure u njihovu valutu, no nismo se informirali da u kafićima primaju isključivo nacionalnu valutu. Nažalost popili smo kavu, a onda nam je konobar odbio plaćanje u eurima. Ipak razumijevanje i ljubaznost su prevladali. Platili smo mu u eurima. Nacionalna valuta je ringit a za 1 dolar dobit ćete 4 ringita.

Kuala Lumpur je veličanstven velegrad // Foto: Stjepan Odobašić

Iznenadilo nas je to što se u svima kafićima toči pivo, dok to nije običaj u većini muslimanskih zemalja. Ipak alkoholna pića ovdje su puno skuplja. Hrana je jeftinija nego u Hrvatskoj ali i drugi proizvodi. Nitko vas neće gledati kao „hodajuće dolare“. Muslimani, Kinezi, Hindusi i ostale nacionalne manjine žive u skladnom suživotu. Kad bilo koja vjerska zajednica ima svoje blagdane, država im daje slobodne dane. Susrećemo na ulicama brojne obitelji koje u pravilu imaju puno djece. Zanimljivo je to da smo vrlo mali broj žena vidjeli pokrivene glave kao u drugim muslimanskim zemljama. Zakon ne određuje da moraju biti pokrite, to je stvar izbora pojedinca.

No nije sve tako idealno. Zaintrigirala nas je informacija koja je objavljena u tisku. Citiramo… Nekoliko malezijskih restorana nudilo je kao “glavno jelo” seksualne usluge svojih inozemnih konobarica gostima koji traže nešto više od toploga jela.

Malezijke u Kuala Lumpuru // Foto: Stjepan Odobašić

Nakon racije odjela za borbu protiv poroka u središnjoj pokrajini Selangor, vlasti su zatvorile nekoliko restorana koji su organizirali privatne večere uz karaoke u prostorijama s ležajevima i tuševima.

Više od 600 mladih strankinja, većinom iz Kine, Tajlanda, Indonezije i Filipina, uhićeno je pod sumnjom da se bave prostitucijom. Nakon više od 200 provedenih racija, prostitucija se preselila u restorane, gdje su inozemne konobarice nudile seks u paketu uz uobičajeni poslijepodnevni čaj…

Nacionalni muzej Malezije // Foto: Stjepan Odobašić

PETRONAS – NAJVIŠI TORNJEVI NA SVIJETU

Snimili smo obitelji u gradskim parkovima koji su izuzetno lijepo uređeni. Jedna obitelj je došla u obilazak spomenika palim malezijskim borcima u nekoliko ratova. Djeca su pristojna i poslušno slijede i slušaju majku. Fontane su na svakom mjestu, sve je puno cvijeća.

Obišli smo Nacionalni muzej u Kuala Lumpuru, građevinu na tri kata u kojoj su najvažniji zapisi eksponati malezijske povijesti i kulture. Izgrađena je da izgleda kao RumahGadang (Gadang kuća), stil arhitekture Minagkabau. U tri kata smjestile su se četiri glavne galerije usmjerene su na prirodoslovnu i etnološku baštinu. Snimamo stare automobile i stara prijevozna sredstva, rikše itd.

Kuala Lumpur je poznat po uređenim parkovima i fontanama // Foto: Stjepan Odobašić

Zasigurno najpoznatija znamenitost Kuala Lumpura su tornjevi Petronas. Dva visoka blizanca spojena mostom. Kada su osvijetljeni u večernjim satima, još su sofisticiraniji i moćniji. Ponajprije je to poslovna zgrada, ali nudi i turističke obilaske mostom koji povezuje tornjeve blizance i vidikovcem na 18. katu. To je odlično mjesto za fotografiranje, posebno tijekom večeri. Pogled je sjajan, a most je jedinstveno iskustvo. Tornjeve Petronas Twin Towers možete posjetiti izvana besplatno ili možete platiti i ući u Petronas, što uključuje obilazak nebeskog mosta i vidikovca.

Budući da su za mjesec dana novogodišnji praznici unutrašnjost Petronasa je bila svečano okićena. Ušli smo, napravili brojne snimke s divovskim i bogato okićenim jelkama, te popili kavu. Zaista impresivan ugođaj.

Kuala Lumpur je grad nebodera // Foto: Stjepan Odobašić

Biti u Maleziji a ne posjetiti Međunarodni kongresni centar Putrajaya (PICC; malajski: Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya). Riječ je o ogromnom kongresnom centru gdje se održavaju kongresi sa sudionicima iz cijelog svijeta. To je centar u rangu najpoznatiji kongresnih centara u Londonu, Tokiju i Parizu. Izgrađen je 2011. godine. Obilazimo centar koji nas je oduševio svojim eksterijerom. Snimamo. Na terasi prvog kata je izvanredan panoramski pogleda na grad.

KADA POSJETITI MALEZIJU?

Zbog geografskog oblika i položaja Malezije, godišnja doba se razlikuju s jedne strane poluotoka na drugu i u okolici, tako da najbolje vrijeme za posjet zemlji može varirati. Općenito, najbolje vrijeme za posjet Maleziji je između prosinca i veljače. Mi smo bili u prosincu.

Cvijeće na svakom koraku // Foto: Stjepan Odobašić

Nažalost zbog kratkog boravka nismo uspjeli kušati puno jela, no zajednički nazivnik svih jela je riža i svi drugi specijaliteti. Glavni proizvod zemlje, kao i u cijeloj Aziji, je riža, koja se koristi kao sastojak ili prilog u gotovo svim jelima. U rižu se dodaju sve vrste začina i kokosovo mlijeko, a od nje se rade i deserti. Većina naziva jela sadrži riječ “nasi”, što je malajski i znači riža. I svi ostali proizvodi grupirani su pod nazivom “lauk”, što doslovno znači “dodatak riži”.

Da nabrojim neka jela: nasa lemak (kokosovo mlijeko i riža s pandinim listom) i assam laksa (riblja juha), ili prebacite začin penang curriesom, knedlama od škampa, mee goreng (začinjeni prženi rezanci), tofu rojak (prženi tofu u umaku od kikirikija), vrući lonac s rupom u zidu, juha od crnog graha, pržena riža s pačetom, gulaš od kukuruznog graha.

Putrajaya – jedan od najvećih kongresnih centara na svijetu // Foto: Stjepan Odobašić

Ekonomski značaj malezijske poljoprivrede je u padu, iako još uvijek zapošljava oko 18 posto radne snage. Velik dio poljoprivrednika obrađuje vlastite male parcele zemlje. Glavna prehrambena kultura je riža, ali je ne proizvode dovoljno za domaće potrebe pa je moraju uvoziti. Poljoprivreda na velikim plantažama, gdje se uzgajaju čajevci, tropske voćke, šećerna trska, kakaovci i kaučukovci, orijentirana je na izvoz. Malezija je jedan od deset najvećih svjetskih izvoznika kakaovca. Vlasnici plantaža sve se češće odlučuju za uljanu palmu, koja se može uzgajati i brati strojno. Očito se i ovdje već osjeća utjecaj modernog života.

I na kraju ove kratke reportaže dodajmo da nas se oduševio aerodrom. Međunarodna zračna luka Kuala Lumpur danas je najveća ne samo u Maleziji, već i u jugoistočnoj Aziji. U zračnoj luci je “food court”, gdje se nalazi niz restorana u kojima se možete upoznati s raznovrsnom malezijskom hranom i gdje će svatko sigurno pronaći nešto po svom ukusu.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti