Utorak, 18. siječnja 2022.

Radi se, radi u Đurđevcu: započinju radovi na uređenju i opremanju zgrade Centra za osobe s invaliditetom

Objekt za organizirano stanovanje za osobe s invaliditetom imat će kapacitet minimalno 30 osoba

Preporučujemo

U đurđevačkoj utvrdi Stari grad održana je konferencija uoči svečanog potpisivanja ugovora za početak provedbe radova na projektu Centar za osobe s invaliditetom.

Korisnik projekta je Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac dok su partneri na projektu Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac.

Provedbom planirane rekonstrukcije privodi se namjeni atraktivni objekt u centru grada Đurđevca s ciljem uspostave dvije nove socijalne usluge prevencije institucionalizacije.

Objekt za organizirano stanovanje za osobe s invaliditetom imat će kapacitet minimalno 30 osoba. U ostatku kompleksa ponuda će se dopuniti komplementarnom uslugom (polu) dnevnog boravka za osobe s invaliditetom koje nastavljaju život u obitelji, ali i za stare i nemoćne. Obnovljeni objekt uključivat će minimalno 141 infrastrukturnu jedinicu.

Ova investicija, osim rekonstrukcije, obuhvaća i uređenje okoliša, opremanje zgrade i nabavu vozila prilagođenog osobama s invaliditetom.

“Suvremeno društvo radi na tome da ranjive skupine društva budu što ravnopravnije. Iskustva razvijenijih zemalja su da osobe koje imaju poteškoća u svakodnevnom životu što kasnije smjesti u domove ili udomiteljska objekte i tragom toga smo i mi krenuli. Sretni smo što je našem gradonačelniku bljesnula spasonosna ideja kako našim ljudima osigurati bolju starost i osobama s invaliditetom kvalitetniji život”, istaknula je predsjednica Gradskog društva osoba s invaliditetom Đurđa Dujmović.

Nothig – Lichtenberg palača
Foto: Grad Đurđevac

“Ovo je veliki događaj za naš grad te ujedno početak realizacije jednog velikog projekta. Rekonstrukcijom Nothig–Lichtenberg palače i dvije popratne zgrade uredit će se 30 soba za boravak 80 osoba, a predviđeno je da u organiziranom stanovanju borave osobe s invaliditetom te starije i nemoćne osobe. Urediti će se i popratni prostori, prostora za radionice, restoran s kuhinjom, upravni dio, prostor za udrugu osoba s invaliditetom. Zahvaljujem se ovim putem Gradskom društvu osoba s invaliditetom i njihovoj predsjednici jer su oni prijavitelji ovog projekta u partnerstvu s gradom i jer bez njihovog angažmana ne bi bilo moguće prijaviti ovaj projekt i osigurati europska sredstva. Vrijednost ovog projekta iznosi gotovo jednu četvrtinu našeg gradskog proračuna za ovu godinu te mogu sa sigurnošću reći da je ovo naš najveći projekt po značaju do sada”, je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković ovom se prilikom zahvalio bivšoj predsjednici Gradskog društva s invaliditetom Barbari Fuček Leško koja je u sve mlađe đurđevačke generacije usadila potrebu i senzibilitet za pomaganjem osobama s invaliditetom i potrebitima.

“Ovo je rezultat zajedničkog promišljanja. Ovaj projekt je iznimno bitan za naš grad te je trebalo proći 30 godina da dođe nešto što će biti vraćanje duga svima onima koji su stvarali na području Grada Đurđevca. S druge strane ovo je projekt u kojem ne sudjeluje niti županija niti država, već se sufinancira sredstvima europske unije za koje su zaslužni gradonačelnik i njegov operativni tim, agilnost, sposobnost i spretnost naše udruge invalida te odvažnost svih vijećnika Grada Đurđevca koji su izglasali ovogodišnji proračun i osigurali potrebnih 15 milijuna kuna vlastitih sredstava. Projekt je društveno, socijalno i ljudski iznimno bitan te financijski zahtjevan te danas hrabro ulazimo u jedan projekt koji će dići i kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom te kroz ove druge programe stalnog boravka osigurati potrebe našim sugrađanima za smještaj u tu novu vrstu staračkih domova, odnosno zajedničkog stanovanja da se odgodi odlazak u sami dom”, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

Projektom je osigurano 14.831.494,68 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ugovor za rekonstrukciju Centra za osobe s invaliditetom Đurđevac potpisali su direktor tvrtke Bistra Krešimir Habijanec i đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči.

Također, ugovor za stručni nadzor građenja i koordinatora zaštite na radu II. potpisali su gradonačelnik Janči i direktor tvrtke Centar za urbanizam i projektiranje Darijan Belec.

- Advertisement -

Najnovije objave