Utorak, 6. prosinca 2022.

Regionalni festival dokumentarnih glazbenih filmova DORF ove subote u Koprivnici

U subotu, 20. studenoga s početkom u 20 sati, u FUNKu (Trg Žarka Dolinara 16), DORF donosi projekcije filmova, a nakon filmova slijedi koncert Zvonke Obajdin. Festivalu će se ove godine pridružiti i Toni Šarić, direktor festivala

Preporučujemo

Jedinstveni regionalni festival dokumentarnih glazbenih filmova ponovno gostuje u Koprivnici. U subotu, 20. studenoga s početkom u 20 sati, u FUNKu (Trg Žarka Dolinara 16), DORF donosi projekcije filmova, a nakon filmova slijedi koncert Zvonke Obajdin. Festivalu će se ove godine pridružiti i Toni Šarić, direktor festivala.

Više o filmovima i izvođačici čitajte u nastavku…

„Rock bozon“, (Hrvatska, Istra film, 2021)
režija: Bernardin Modrić, 38′
Autor i njegovi suradnici prate zbivanja na riječkoj rock sceni tražeći odgovore na brojna pitanja o sadašnjosti i budućnosti rock glazbe. Protagonisti filma svjesni su svoga djelovanja u jednom novom svijetu informatiziranosti i munjevitoga protoka informacija, svijetu čija je konzumeristička filozofija demokratizirala nedostupnost tehnike i instrumenata, putem interneta praktično slušateljima cijeloga planeta. Riječke rock grupe uporno traže svoje mjesto pod suncem, ali kako ie komercijalni potencijal njihovih ostvarenja minoran, a pravila nemilosrdna, često se gase nakon 3-4 godine djelovanja. Međutim, zahvaljujući njima rock još uvijek živi. Hrvatska premijera.

Izvor: FUNK Koprivnica

„One su tu“, (Hrvatska, UMAS Split, 2021),
režija: Andrijana Mirna Marin, 45′
“One su tu” srednjometražni je dokumentarni film mlade autorice iz Splita, koji prati četiri kantautorice i dva benda. Sara Renar, Nina Romić, Billie Joan, Mary May, Punčke i Seven Mouldy Figs progovaraju o svojim iskustvima i položaju žena u glazbenoj industriji. Njihove se priče isprepliću i razilaze, ali im je svima zajednička strast prema glazbi. Pričaju o diskriminaciji s kojom se susreću,
klasičnom izdavaštvu u 21.st. i ulozi društvenih mreža u njihovim karijerama te iskreno
progovaraju o motivaciji i inspiraciji koja tjera mlade žene da stvaraju glazbu.

Zvonka Obajdin
Zvonka ( o sebi)
“Sviram i nastupam od 2009-te. Počela sam kao samostalna izvođačica, popularno rečeno kantautorica, i našla se od početka među curama koje se u medijima prozivalo „novim kantautorskim ženskim valom“, tim famoznim „curama s gitarom“. Već sljedeće godine osnovala sam Svemir, svoj prvi bend kroz kojeg sam kanalizirala i oblikovala svoje pjesme sljedećih deset godina, tokom kojih smo izdali četiri albuma, posljednji čak i na vinilu. Uz Svemir, suosnivačica sam i benda Sjeverozapad, koji kao side-projekt postoji već pet godina, no tek ove godine dovršava svoj prvi album, tako da ćete za njega tek čuti . I dok Sjeverozapad završava album, a Svemir je odsvirao svoj posljednji koncert ljetos u Močvari, ja sam se nedavno pridružila svojim davnašnjim idolima, bendu Rebel Star, s kojima mi je upravo izašao album „Početak i kraj“. U njemu po prvi puta muziciram kao prateća glazbenica, što je dobrodošao predah u mom do sada isključivo autorskom i fronwomanskom angažmanu. Uz to, da promjena bude veća, tu nisam više žena s gitarom nego žena za klavijaturama. Zapravo, nije ni bitno jeste li uspjeli pohvatati cijelu gore napisanu sagu mog glazbeničko puta, jer u ovom nastupu vratit ću se natrag, na početak, u davna kantautorska vremena, i odsvirati neke svoje stare pjesme sama, uz akustičnu gitaru ili klavir.”

Program će se održati u skladu s važećim pandemijskim mjerama, a financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Koprivnice. Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura Nova. Program sponzoriraju: Carlsberg Croatia i Pro-Ping Telekom.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti