Četvrtak, 28. rujna 2023.

Siniša Pavlović na komemoraciji Đuri Dečaku: ‘Tvoje će ime biti zapisano zlatnim slovima u povijesti naše domovine, kao i u našim srcima’

Pogreb Đure Dečaka bit će na groblju u Virovitici u ponedjeljak u 16 sati

- Advertisement -

Na današnjoj komemoraciji u Virovitici od dugogodišnjeg predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske general pukovnika Đure Dečaka oprostio se u ime svih članova potpredsjednik UDVDR-a RH Siniša Pavlović, inače i načelnik Općine Kloštar Podravski.

– Ti si uvijek bio pun ljubavi, razumijevanja i poštovanja. Strpljiv i snažan, širokog spektra interesa, no opet si bio tako jednostavan i uvijek dostupan. Svakodnevno si nam pokazivao svoju bezgraničnu ljubav prema domovini koju si stvarao i koju si do posljednjeg trenutka svog života nosio u svom velikom hrvatskom srcu. Hvala ti dragi naš generale za sve što si učinio za našu domovinu, a posebno ti hvala za sve što si učinio za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Tvoje će ime biti zapisano zlatnim slovima u povijesti naše domovine, kao i u našim srcima, a sjećanje na tebe živjet će vječno – rekao je Siniša Pavlović.

Podsjetimo, Đuro Dečak preminuo je u petak u Zagrebu, u 71. godini života.

- Advertisement -

Rođen je 18. siječnja 1952. u mjestu Lanka u općini Gradina u Virovitičko-podravskoj županiji.Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici u kolovozu 1989. Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je zajedno s još dvojicom Virovitičana Antunom Habijancem i Vinkom Belobrkom 24. siječnja 1991. zbog „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“.

Četiri mjeseca je bio u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici. Osuđen je na tri godine ali je odmah i pušten 22. svibnja 1991. Tada je postao časnik Hrvatske vojske.

Đuro Dečak
Đuro Dečak // Foto: icv.hr

Bio je član Kriznog štaba općine. Organizirao je dragovoljce za obranu, bio je zapovjednik pakračkog sektora a potom 127. virovitičke brigade. Potom je imenovan za načelnika pješaštva Hrvatske vojske a 1992. je postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo. Iste godine pobijedio je na parlamentarnim izborima Martina Špegelja u Virovitici te je izabran za saborskog zastupnika.

S obzirom na to da je bio u vojnoj službi, mjesto u Saboru prepustio je drugima. Od 1993. bio je član Županijske skupštine Virovitičko-Podravske županije, a 1997. izabran je za župana.

Član Komisije za davanje koncesije prava lova u lovištima na površinama zemljišta u vlasništvu države bio je od 1999. Bio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza. Na izborima 2000. je ponovno izabran za saborskog zastupnika. Bio je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane. Dugo godina je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

- Advertisement -

Pogreb Đure Dečaka bit će na groblju u Virovitici u ponedjeljak u 16 sati.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti