Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

IN MEMORIAM Preminuo je general pukovnik Đuro Dečak

- Advertisement -

Danas je u Zagrebu u 71. godini života umro general pukovnik i predsjednik UDVDR-a RH Đuro Dečak. Rođen je 18. siječnja 1952. u mjestu Lanka u općini Gradina u Virovitičko-podravskoj županiji.

Kako piše icv.hr, bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici u kolovozu 1989. Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je zajedno s još dvojicom Virovitičana Antunom Habijancem i Vinkom Belobrkom 24. siječnja 1991. zbog „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“.

Četiri mjeseca je bio u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici. Osuđen je na tri godine ali je odmah i pušten 22. svibnja 1991. Tada je postao časnik Hrvatske vojske.

- Advertisement -

Bio je član Kriznog štaba općine. Organizirao je dragovoljce za obranu, bio je zapovjednik pakračkog sektora a potom 127. virovitičke brigade. Potom je imenovan za načelnika pješaštva Hrvatske vojske a 1992. je postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo. Iste godine pobijedio je na parlamentarnim izborima Martina Špegelja u Virovitici te je izabran za saborskog zastupnika.

S obzirom da je bio u vojnoj službi, mjesto u Saboru prepustio je drugima. Od 1993. bio je član Županijske skupštine Virovitičko-Podravske županije, a 1997. izabran je za župana.

Član Komisije za davanje koncesije prava lova u lovištima na površinama zemljišta u vlasništvu države bio je od 1999. Bio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza. Na izborima 2000. je ponovno izabran za saborskog zastupnika. Bio je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane. Dugo godina je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Počivao u miru.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti