Nedjelja, 28. svibnja 2023.

Svečano obilježena 20. godišnjica djelovanja Hrvatske zajednice županija

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da je Vlada partner i prijatelj s kojim županije ostvaruju sustavnu suradnju

U Opatiji je održana svečana proslava 20. obljetnice Hrvatske zajednice županija, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Opatijom i Gradom Novim Vinodolskim.

Svečanosti su uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren, ujedno i potpredsjednik Zajednice, te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, kao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima, predsjednik Zajednice i brodsko-posavski župan Danijel Marušić te brojni drugi župani, predstavnici županija i uzvanici.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da je Vlada partner i prijatelj s kojim županije ostvaruju sustavnu suradnju. Osim trideset godina lokalne i regionalne demokracije i dvadeset godina Hrvatske zajednice županija, ove godine obilježavamo i deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, a kada se to poveže, ističe premijer, uočava se da je za velik dio ostvarenih rezultata zaslužna upravo suradnja svih razina vlasti. Kao glavna načela suradnje naveo je kontinuiran i sustavan dijalog, inzistiranje na funkcionalnoj decentralizaciji, konkretan doprinos fiskalnoj decentralizaciji i brojne zajedničke realizirane projekte.

Okupljenima se obratio i predsjednik Zajednice Danijel Marušić te poručio kako Hrvatska zajednica županija okuplja sve županije, bez obzira na političke različitosti i funkcionira na načelu međusobnog uvažavanja i poštovanja. Također je istaknuo kako su Županije budućnosti snažne promicateljice europskih težnji, ali i ispunjenih ciljeva, okrenute građanima.

Inicijativa o osnutku Hrvatske zajednice županija potekla je iz Primorsko-goranske županije koja se 1998. godine učlanila u Skupštinu europskih regija. Konstituirajuća sjednica održana je 16. svibnja 2003. godine u Osijeku, a Zajednici su postepeno pristupile i ostale županije. Na konstituirajućoj sjednici za prvog predsjednika Zajednice izabran je župan Zlatko Komadina kao priznanje Primorsko-goranskoj županiji na pokrenutoj inicijativi i radu na osnivanju Zajednice hrvatskih županija.

Svečanosti su još prisustvovali izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora Tomislav Klarić, potpredsjednici Vlade RH i ministri Branko Bačić i Oleg Butković, ministri Šime Erlić i Ivan Malenica, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije, Njegova Ekselencija Gašper Dovžan, veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin te brojni drugi uzvanici.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti