Četvrtak, 18. srpnja 2024.

Top 5 atrakcija u šibenskom arhipelagu koje morate posjetiti brodom

Iako je sam grad prepun ljepote, šteta je ne otkriti i njegovu okolinu – šibenski arhipelag. Otoci oko Šibenika igrali su ulogu u njegovoj povijesti, a osim kulturnog značaja, razlog za posjetiti neki od ovih dragulja je njihova prirodna ljepota

- Oglas -

Šibenik je jedna od omiljenih ljetnih destinacija domaćih ljudi i turista. Zahvaljujući bogatoj povijesti, kulturnom životu i prirodnim atrakcijama u blizini, ima široku ponudu aktivnosti i sadržaja za sve skupine. Od katedrale svetog Jakova, preko gradskih tvrđava pa sve do jedinstvenog samostanskog mediteranskog vrta svetog Lovre, Šibenik nudi niz prekrasnih znamenitosti u srcu grada.

Iako je sam grad prepun ljepote, šteta je ne otkriti i njegovu okolinu – šibenski arhipelag. Otoci oko Šibenika igrali su ulogu u njegovoj povijesti, a osim kulturnog značaja, razlog za posjetiti neki od ovih dragulja je njihova prirodna ljepota. Pod šibenske otoke pripada 6 većih otoka i jedno cijelo otočje. Bilo da želite posjetiti neki od ovih otoka ili doživjeti ljepotu grada iz daljine, tura brodom će vam osigurati prekrasno iskustvo.

1. Kanal sv. Ante

Prva atrakcija koju morate doživjeti brodom je kanal sv. Ante. Na samom izlazu iz Šibenika, prema ostatku njegovog arhipelaga nalazi se ovaj kanal omeđen kopnom s obje strane. On predstavlja svojevrsni prilaz Šibeniku i bio je od strateške važnosti kroz povijest. Iz samog kanala pruža se odličan pogled na sve zabačene plaže i povijesne ruševine koje se nalaze duž šetnice.

- Oglas -

Osim panoramske vožnje kroz kanal, na svom ćete putu susresti i tvrđavu sv. Nikole – najposebniju od svih šibenskih tvrđava. Ova je tvrđava okružena morem i s nje se pruža prekrasan pogled na more i kopno te čini zadnju kariku u fortifikacijskom lancu Šibenika.

2. Otok koralja – Zlarin

Zlarin je jedan od najposjećenijih otoka šibenskog arhipelaga, a popularan je po ekološkoj osviještenosti svojih stanovnika i prirodnoj ljepoti. Također nosi i naziv „otok koralja“ jer je tradicija koraljarstva ovdje prisutna od 14. stoljeća. Koralji su nekada bili korišteni u liječničke svrhe, dok danas imaju estetsku ulogu, ali su i mnoge vrste zakonom zaštićene. Zato se tradicija „ispraćaja koraljara“ održala do danas te predstavlja posebnu ljetnu večer na Zlarinu.

Za one kojima je draži aktivni odmor, Zlarin čuva vrh Klepac s kojeg se pruža prekrasan pogled na Šibenik i Velebit, a u najvedrije dane možda uhvatite obris otoka Jabuke.

3. Nacionalni park Kornati

Kornati su otočje čiji velik dio spada pod Nacionalni park Kornati. Sama priroda prekrasna je kako izbliza, tako i izdaleka, pa je panoramska vožnja idealan način za otkriti Kornate. Niz divljih obronaka po kojima je razasut suhozid i mirne ovce prekrasna su panorama za svakog ljubitelja prirode.

Osim specifičnog izgleda kopnenog krajolika, Kornati su poznati po bistro čistom moru i bogatom morskom dnu. Nađite zabačenu uvalu na jednom od mnogobrojnih kornatskih otoka i uživajte u podmorju bez gužve i buke koja bi vas ometala na plažama na kopnu.

- Oglas -

4. Luksuz na Obonjanu

Mali otok Obonjan u šibenskom akvatoriju lako može ostati nezapažen, no upravo je on jedna od odličnih atrakcija šibenskog arhipelaga. Radi se o nenaseljenom otoku u čijoj prekrasnoj prirodi leži luksuzni glamping resort. Ovo je idealno za sve one koji žele iskusiti ljepotu mediteranske prirode izbliza, ali bez da se previše odmaknu od luksuza kuće.

Ponuda smještaja je raznolika, ali jedno je sigurno – na Obonjanu ćete se odmoriti, uživati, ali i zabaviti jer je cijeli otok namijenjen opuštanju.

5. Podzemlje Žirja

Otok šibenskog arhipelaga koji je najudaljeniji od Šibenika je Žirje. Malen otok s bogatom ribolovnom tradicijom izvana sliči ostalim otocima u akvatoriju, no na njemu se nalazi osam prirodnih špilja i jama. Speleološke aktivnosti možda neće biti zanimljive svima, ali zato robinzonski turizam na Žirju cvjeta. Odmor u skladu s prirodom, aktivan i održiv, nešto je što vas zasigurno čeka posjetite li Žirje.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti