Subota, 28. svibnja 2022.

Trener nogometašica Koprivnice Ivica Lukač: U ženskom nogometu potrebno je puno strpljenja, volje i rada da bi se napravio rezultat

Mi ćemo nastojati biti prvi u našoj skupini Druge lige, ući u kvalifikacije za Prvu, pa ćemo vidjeti što će se dalje događati. Nadamo se da će nas u tom nastojanju podržati i Grad Koprivnica i sponzori, rekao je Lukač

Preporučujemo

Ivica Lukač trener je seniorske ekipe Ženskog nogometnog kluba Koprivnica. Iako je nedavno preuzeo klupu, daleko od toga da je novi u ženskom nogometu.

– Ja sam u tom klubu od prvog dana, zapravo sam s predsjednicom Nikolinom Notersberg i započeo taj projekt. Bio sam skoro četiri godine u klubu, došlo je do određenog zasićenja, te sam se povukao – objasnio je Lukač.

Izbivao je oko dvije godine iz ženskog nogometa, no neki od njegovih nasljednika nisu se baš najbolje snašli, pa je predsjednica okrenula ‘joker zovi’.

– Nije jednostavno raditi u ženskom nogometu, to je nešto potpuno drugačije od muškog. Svi koji dođu očekuju da imamo ‘pet Messija’ i da sve izgleda vrhunski. Međutim, potrebno je puno strpljenja, volje i rada da bi se napravio rezultat.

Rijetki treneri uopće žele u ženski nogomet, jer su u muškom bolji prihodi, a ujedno je i veća mogućnost napredovanja.

– Nikolina zna koliko sam ja uložio u to i kako sam radio, pa smo nakon razgovora brzo pronašli zajednički jezik. Unatoč tome što sam u Podravcu iz Virja vodio juniore i kadete, uspjeli smo sve uskladiti pa sam se opet prihvatio vođenja ženske seniorske ekipe Koprivnice.

Nogometašice Koprivnice
Nogometašice Koprivnice // Foto: Facebook ŽNK Koprivnica

Lukaču i njegovim nogometašicama zasad ide jako dobro, Koprivnica je jesenski prvak svoje skupine Druge HNL.

– Stekao sam dosad već dosta trenerskog iskustva, te sam shvatio da je tjelesna priprema izuzetno važna. Bitno je u tom segmentu biti bolji od drugih ekipa, i onda nema problema. Dobro smo se pripremili, ‘kliknuli’ smo međusobno, prisutno je obostrano poštovanje i to funkcionira.

Dobar je i odaziv na treninge koji se obavljaju na igralištu Nogometnog kluba Starigrad.

– Na popisu je 18 igračica, u prosjeku je njih 14 dolazilo na treninge koje smo održavali u večernjem terminu. Kroz igru i prvenstvo vidjelo se da smo bili spremniji od konkurencije.

Koliko je realan ulazak u Prvu HNL za žene?

– Da bismo ušli u najviši rang, moramo imati i pionirke i kadetkinje. Trenutačno imamo pionirke i puno mlađih djevojčica, a za sljedeću sezonu definitivno ćemo imati i kadetkinje i pionirke. Isto tako valja voditi računa o tome da ulazak u najviši rang iziskuje i ogromne troškove jer su tu putovanja u Split, Dubrovnik, Osijek… Mi ćemo nastojati biti prvi u našoj skupini Druge lige, ući u kvalifikacije za Prvu, pa ćemo vidjeti što će se dalje događati. Nadamo se da će nas u tom nastojanju podržati i Grad Koprivnica i sponzori.

Ivica Lukač
Ivica Lukač // Foto: Privatna arhiva

Interes za nogomet sve je veći među djevojčicama na koprivničkom području.

– Puno njih je i prije htjelo igrati nogomet, ali to je bila jedna tabu tema, većina roditelja vodila ih je na rukomet. Interes je sad jako velik, a ženski nogomet je čak i manje grub sport od rukometa. Imamo dobru atmosferu, tri-četiri trenera koji kvalitetno rade, a pojavljuje se i puno roditelja koji daju podršku klubu.

Ako niste znali, ŽNK Koprivnica je iznjedrio i jednu hrvatsku reprezentativku, to je Ivana Kirilenko koja je iz Podravine preselila u Split.

– Sve se više pažnje pridaje ženskom nogometu, nedavno je izbornik reprezentacije postao Nenad Gračan. Moja je želja da Hrvatski nogometni savez mogao ubuduće posveti malo više pozornosti nižim rangovima natjecanja kako bi se ženski nogomet u cijeloj državi podigao na još višu razinu.

Pionirke ŽNK Koprivnice slave naslov prvaka
Pionirke ŽNK Koprivnice slave naslov prvaka // Foto: Dominik Smolak

Inače, najbolja strijelkinja jesenskog dijela prvenstva je kapetanica Koprivnice Mateja Videc, koja je postigla 15 pogodaka. Mateja je ujedno i trenerica pionirki Koprivnice koje su u prošloj sezoni osvojile naslov prvakinja.

– Mateja je nedavno stekla i UEFA B trenersku licencu. Naš klub ulaže i u školovanje trenera, nadamo se da će tako biti i ubuduće – zaključio je Ivica Lukač.

- Advertisement -

Najnovije objave