Četvrtak, 18. travnja 2024.

U Hrvatskoj u padu smrtnost od raka dojke

Pokrenuta reforma zdravstvenog sustava je na dobrom tragu – jer dokazano zdravstvena pismenost i prevencija idu 'ruku pod ruku' s poboljšanjem zdravstvene slike nacije i ishoda liječenja, istaknuo je ministar Beroš

- Oglas -

U povodu održanog Dana narcisa, posvećenog prevenciji raka dojke, iz Ministarstvo zdravstva poručuju kako je nacionalni program ranog otkrivanja te bolesti, s odazivom od 62 posto, najuspješniji preventivni program, te imamo pad smrtnosti od 30 posto u proteklih osam godina.

Po procjenama Eurostata, to nas svrstava u sam vrh EU. Zahvaljujući programu, 60 posto novootkrivenih karcinoma dojki otkriva se u lokaliziranom stadiju, što značajno poboljšava ishode liječenja i kvalitetu života pacijentica.

Vlada i zdravstvena administracija, u sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava, provodi osmi ciklus pozivanja na preventivne preglede u kojem se, prema preporukama Europskog društva za oslikavanje dojki, uvelo obavljanje MR za sve žene s velikom gustoćom dojki.

- Oglas -

“U nadolazećim ciklusima ćemo povećati obuhvat žena na mamografskim pregledima uz nabavu mobilnih i 3D mamografa, kako bismo dodatno smanjili pojavnost ovog najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u većini zemalja svijeta”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

Na preglede će se pozivati žene od 45 do 74 godine života. Planira se nabava mobilnih i 3D mamografa, ponajprije za županije u kojima je odaziv slabiji, poput Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske, u kojima postoji slabija prometna povezanost koja otežava pristup ovoj važnoj dijagnostičkoj pretrazi.

“Preporuke Europskog društva za oslikavanje dojki pratimo i ulaganjima u kapacitete za pružanje primarne zdravstvene zaštite i specijalističko – konzilijarne zdravstvene zaštite u vrijednosti 50 milijuna eura iz europskog Programa Konkurentnost i kohezija od 2021. do 2027. godine”, ističu iz Ministarstva zdravstva.

Donesen je, među ostalim, Akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, Ministarstvo zdravstva provodi se revizije postojećih i uvodi nove nacionalne programe, Nacionalnu onkološku mrežu i Nacionalnu onkološku bazu podataka, onkološke uputnice, ulaže se u nove medicinske uređaje u javnom zdravstvenom sustavu, osigurava dostupnost novih terapija i lijekova.

“Pokrenuta reforma zdravstvenog sustava je na dobrom tragu – jer dokazano zdravstvena pismenost i prevencija idu ‘ruku pod ruku’ s poboljšanjem zdravstvene slike nacije i ishoda liječenja. I u tom području smo napravili reformski iskorak – po prvi put u hrvatskom zdravstvenom sustavu uvodimo praćenje ishoda liječenja”, istaknuo je Beroš.

- Oglas -

Za to je, dodao je, osigurana pravna podloga donesenim izmjenama Zakona, a sada su se i po prvi put donijeli i pravilnici vezani uz praćenje ishoda liječenja, što je povijesni reformski iskorak za hrvatski zdravstveni sustav.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti