Subota, 22. lipnja 2024.

U Hrvatsku stiže prvih šest Rafalea, MORH: ‘Očekuje se pojačana buka i pojačan cestovni promet’

Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana

- Oglas -

Danas, u četvrtak, će u vojarnu Pukovnik Marko Živković u Velikoj Gorici oko 12.30 sati iz Francuske doletjeti prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

“Tijekom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova. Očekuje se pojačana buka i pojačan cestovni promet”, poručili su iz Ministarstva obrane (MORH) te zahvalili građanima na strpljenju i razumijevanju.

Također, očekuje se i pojačan cestovni promet na području Međunarodne zračne luke Dr. Franjo Tuđman.

- Oglas -

Rafalei su vrsta borbenih zrakoplova koji su među najboljima na svijetu, a
najveća poletna masa od 24.500 kilograma omogućuje mu da, uz širok spektar naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja, ukupne nosivosti 9,5 tona, borbeno djeluje u radijusu od 1800 kilometara.

Najveći dolet mu je 3700 kilometara. Pogone ga dva mlazna motora koji mu osiguravaju najveću brzinu od 2200 km/h.

“Let će trajati otprilike sat i 40 minuta od Bordeauxa do Zagreba. Rafalei će ući u hrvatski zračni prostor iznad sjevernog Jadrana. Čut ćete ih, javit će se”, rekao je brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva obrane u središnjem Dnevniku HRT-a.

Borbeni zrakoplov Rafale smatra se jednim od najboljih borbenih aviona današnjice.

“Rafale je dvomotorni avion koji ima napredne senzore, napredne elektroničke sustave. Može nositi teret 9,5 tona, odnosno 24,5 tona. Poznato vam je da je on jedan od rijetkih aviona koji može sam sebe napuniti u zraku, odnosno druge avione. Ima super krstarenje, može ići brzinom od 1,4 maha bez dodatnog izgaranja goriva, što mu povećava dolet, smanjuje potrošnju goriva. I obično ćete u literaturi naći da on nije multirol (višenamjenski),nego da je omnirol (svenamjenski)”, istaknuo je Tretinjak.

- Oglas -

Nadodao je kako MiG-vi i Rafalei nisu sporedivi.

“Cijeli mindset se promijenio. Ovo je izuzetno velika sposobnost koju dobiva ne samo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nego koja multiplicira ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske. Ja ću se samo poslužiti onom Churcillovom izjavom: nije ovo početak kraja, nego kraj početka za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku”, poručio je Tretinjak.

Podsjetimo, borbeni avioni Rafalei dolaze dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a zamijenit će dotrajalu flotu MiG-ova 21.

Baza će im biti na Plesu. Naime, uloženo je 37 milijuna eura u izgradnju triju hangara, zgrade simulatora i za eskadrilu.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti