Subota, 15. lipnja 2024.

Izložba slika i skulptura poznatog umjetnika Đure Zvonara u Šemovcima

Imao je 16 samostalnih izložbi, a sa svojim je djelima gotovo 200 puta sudjelovao na skupnim izložbama

- Oglas -

Povodom imendana i nedavne prve obljetnice smrti poznatog umjetnika Đure Zvonara u društvenom domu u Šemovcima će se održati otvorenje izložbe slika i skulptura.

Đuro Zvonar rođen je 10. travnja 1950. u Šemovcima. Od rane dobi pokazivao je sklonost umjetničkom izražavanju, a 1958. je kao učenik u Osnovnoj školi u Šemovcima imao izložbu na kojoj su bili izloženi njegovi radovi u glini – uglavnom likovi iz bajki i životinje.

U Osnovnoj školi u Virju imao je 1972., kao mladi i u javnosti već poznati kipar, prvu samostalnu izložbu. Izlagao je diljem Hrvatske te sudjelovao na izložbama u mnogim europskim gradovima i u SAD-u. Imao je 16 samostalnih izložbi, a sa svojim je djelima gotovo 200 puta sudjelovao na skupnim izložbama. Mnoge njegove skulpture nalaze se na javnim površinama i u sakralnim prostorima.

- Oglas -

Također, bio je član Hrvatskog društva naivnih umjetnika i đurđevačke udruge Peski-Art te je dugi niz godina djelovao na raznim područjima društvenog, političkog i crkvenog života Šemovaca.

Godine 2019. izdana mu je monografija u nakladi Općine Virje i Kulturno-umjetničkog društva Zvirišče, a urednik monografije je Ivica Zvonar. Borbu s opakom bolešću izgubio je 31. ožujka 2023. Posthumno je primio javno priznanje Zahvalnicu Koprivničko-križevačke županije.

Otvorenje izložbe bit će u petak, 26. travnja, u 19 sati, a prigodnim izvedbama na cimbulama uveličat će je slikarev unuk Tomislav Zvonar.

Ovu prigodnu izložbu u suradnji s obitelji Zvonar pripremaju Općina Virje, Mjesni odbor Šemovci, Kulturno-umjetničko društvo Zvirišče iz Šemovaca i Turistička zajednica područja Središnja Podravina.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti