Utorak, 30. svibnja 2023.

TUŽNA VIJEST Preminuo Đuro Zvonar, jedan od nastavljača kiparske tradicije Hlebinske škole

Đuro je rođen Šemovcima nedaleko od Đurđevca 10. travnja 1950., a čeplati i rezbariti počeo je još od školskih dana te je brzo pokazao svoju nadarenost u oblikovanju drveta

Tužna vijest stiže iz Muzeja grada Koprivnice. Naime, u četvrtak je preminuo jedan od nastavljača kiparske tradicije Hlebinske škole, Đuro Zvonar.

Đuro je rođen Šemovcima nedaleko od Đurđevca 10. travnja 1950., a čeplati i rezbariti počeo je još od školskih dana te je brzo pokazao svoju nadarenost u oblikovanju drveta.

Već kao šesnaestogodišnjak prvi put je izlagao svoje radove na skupnoj izložbi u Bjelovaru 1966., i to kao najmlađi izlagač među uglednim umjetnicima; Lackovićem, Generalićem, Turkovićem i drugima.

Kao i ostali kipari Hlebinske škole, obrađivao je tipične teme, i to ljude i njihov život u seoskoj sredini, poljodjelske i vinogradarske poslove te religiozne motive.

Bio je sklon naivnom izražaju. Obilježile su ga zaglađene površine likova, a s vremenom je izgradio vlastiti stil s natruhama apstrakcije prožete simbolikom.

“S velikom žalošću i nevjericom javljamo da nas je napustio jedan od nastavljača kiparske tradicije Hlebinske škole Đuro Zvonar.

Ostvario je brojna izložbena predstavljanja i uvijek se spremno i s radošću odazivao na pozivne skupne izložbe.

Posljednjih godina sudjelovao je u nekolicini skupnih interdisciplinarnih izložbi u organizaciji Muzeja grada Koprivnice, održanih u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama (Religija u svakodnevici, Svugdi pojdi, doma dojdi! i Kruh naš svagdašnji).

Đuro Zvonar preminuo je 30. ožujka 2023. godine u Šemovcima nakon kratke i teške bolesti. Hvala mu na svemu”, stoji u objavi Muzeja grada Koprivnice.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti