Nedjelja, 2. travnja 2023.

U Koprivnici održan skup o obrazovanju romske djece

Provodi se Akcijski plan za socijalno uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji koji je nakon nekoliko godina provođenja pokazao kako se u pojedinim općinama povećao broj djece uključene u predškolski odgoj, istaknuo je Ljubić

Preporučujemo

U organizaciji ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hrvatske Vlade RH u utorak je u Koprivnici održan okrugli stol o važnosti obrazovanja za pripadnike romske nacionalne manjine koji je realiziran u sklopu projekta ‘Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I’.

Na okruglom stolu je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić, a ispred Grada Koprivnice prisustvovala je pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić, stoji na službenim stranicama Koprivničko-križevačke županije.

Skup o obrazovanju romske djece
Skup o obrazovanju romske djece // Foto: kckzz.hr

Nakon uvodnih riječi Alekse Đokića, voditelja službe za prava nacionalnih manjina ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, sudionicima se obratio zamjenik Ljubić koji se osvrnuo na prava i pogodnosti koje postoje kao potpora većem uključivanju te promociji pohađanja i završavanja obrazovnih institucija kao preduvjeta za izjednačavanje prilika u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Zamjenik župana istaknuo je kako Županija veliku pozornost polaže u kvalitetnu i funkcionalnu integraciju u odgojno-obrazovni proces te izjednačavanje svih uvjeta s ostalim vršnjacima pri čemu je kod romske zajednice najvažnije postići završetak osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Također, dodao je da je Županijska uprava uključena i u projekte koji imaju cilj postići još veću inkluziju ranjivih skupina u društvo.

“Valja napomenuti kako Županija provodi Akcijski plan za socijalno uključivanje Roma u našoj županiji koji je nakon nekoliko godina provođenja pokazao kako se u pojedinim općinama povećao broj djece uključene u predškolski odgoj, a indikatoru praćenja pokazuju da se povećao broj romske djece koje završavaju osnovnu školu što je direktno povezano sa smanjenjem stope napuštanja obrazovanja. Također, kroz razne mjere u suradnji s lokalnom samoupravom, centrima za socijalnu skrb, Zavodom za zapošljavanje motivira ih se za pohađanje nastave i najbitnije – završavanje srednjoškolskog obrazovanja koje ima daje novu životnu perspektivu”, zaključio je Ljubić.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti