Četvrtak, 8. lipnja 2023.

U Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno borave 123 osobe iz Ukrajine, Ljubić: Pripremljena je potrebna oprema ako dođe do mobilizacije koprivničke srednjoškolske dvorane

Većina osoba koja dolazi iz Ukrajine primarno je u tranzitu kroz našu županiju s ciljem odlaska na druge destinacije, rekao je načelnik Ljubić

U ponedjeljak je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj je raspravljano o aktualnoj epidemiološkoj situaciji te o aktivnostima vezanim za zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine koje su smještene ili su u tranzitu na području Koprivničko-križevačke županije.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je izvijestio kako se trenutno provode sve organizacijske aktivnosti te da je pripremljena potrebna oprema ako dođe do aktivacije prihvatnog centra za raseljene osobe iz Ukrajine, odnosno mobilizacije koprivničke srednjoškolske dvorane od strane Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske.

“Trenutno se na našem području na boravku nalazi 123 raseljenih osoba iz Ukrajine, od čega je 56 djece i 62 žene te pet muškaraca, kazao je Ljubić te dodao kako je većina osoba koja dolazi iz Ukrajine primarno u tranzitu kroz našu županiju s ciljem odlaska na druge destinacije”, rekao je načelnik Stožera Ljubić.

Svim osobama koje tranzitiraju vlakom iz smjera Mađarske kroz Koprivničko-križevačku županiju, nakon granične kontrole na stanici u Koprivnici će biti pružena pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama te zdravstvena zaštita u čemu će uz koordinaciju županijskog Stožera civilne zaštite i prema iskazanoj potrebi sudjelovati volonteri koprivničkog Crvenog križa, djelatnici koprivničke Službe civilne zaštite i Policijske uprave koprivničko-križevačke, djelatnici Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije te zdravstveni djelatnici.

Također, Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo i internet stranicu Hrvatska za Ukrajinu koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine.

Podsjećaju se i sugrađani koji žele prihvatiti osobe iz Ukrajine u privatnom aranžmanu, da to prijave Službi civilne zaštite Koprivnica na broj 112 kako bi se registrirale te im se omogućila potrebna pomoć.

Što se tiče epidemiološkog stanja, ono je stabilno s trendom smanjenja broja oboljelih, a s obzirom na manji broj zaraza te smanjeni interes za cijepljenje, od travnja više neće biti organiziranih velikih punktova već će se cijepljenje osim u ordinacijama obiteljske medicine provoditi u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije iz kojeg su izvijestili da je do sada na području županije prvom dozom cjepiva cijepljeno oko 64 posto odraslog stanovništva.

U Koprivnici će tako sukladno novom rasporedu cijepljenje biti organizirano 6. i 20. travnja od 13 do 14 sati u prostorima Zavoda, u Đurđevcu u prostorima Zavoda će cijepljenje biti organizirano 14. travnja od 11 do 12 sati dok će u Križevcima u prostorima Zavoda biti organizirano 29. travnja od 12 do 13 sati, stoji na službenim stranicama Koprivničko-križevačke županije.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti