Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

U koprivničkom Domoljubu održana komemoracija za akademika Dragutina Feletara

Svojim se angažmanom i djelima prometnuo u čuvara hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta, neizmjerno je volio svoj kraj i to nije propuštao isticati u svojim javnim nastupima

- Advertisement -

U dvorani Domoljub u Koprivnici u petak je održana komemoracija u čast preminulog akademika Dragutina Feletara, koji je ostavio neizbrisiv trag i doprinos u hrvatskoj znanosti, osobito povijesti i geografiji, izdavaštvu i publicistici, književnosti, umjetnosti i kulturi te brojnim drugim područjima kojima se do kraja života strastveno bavio.

Komemoraciji su uz članove obitelji, prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, načelnici općina iz Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, predstavnici akademske zajednice, hrvatskih i inozemnih sveučilišta, bliski prijatelji i suradnici te brojni predstavnici društveno-političkog, kulturnog i javnog života.

Od akademika su se oprostili brojni govornici, a komemorativnim govorom uime Koprivničko-križevačke županije obitelji i uzvanicima se obratio zamjenik župana Ljubić koji je istaknuo kako je Feletar kao ugledan i iznimno cijenjen član društva, veliku pozornost posvećivao ne samo akademskoj zajednici i napretku znanosti već i političko-društvenim te ekonomskim i demografskim temama o kojima je mnogo puta britko i bez zadrške govorio.

- Advertisement -

– Težina njegove riječi dolazila je do izražaja upravo u trenucima u kojima je trebalo ukazati na problem te ponuditi rješenja, njegove su analize društvene zbilje često bili podloga za ozbiljna promišljanja i temelj za znanstvene i stručne radove, novinske članke i zbornike.

Osim kao omiljenog profesora i dekana, erudita i kozmopolita, pamtit ćemo ga kao svestranog čovjeka s brojnim interesima i neopisivim žarom prema novim znanjima, brižnog supruga i oca koji se ponosio svojom obitelji, čovjeka koji je cijenio toplinu doma i odanost obitelji, profesora i akademika neiscrpne energije i britkog promišljanja stvarnosti od kojeg smo svi učili upijajući znanje i stvarajući neke nove bogatije spoznaje o životu.

Poštovana obitelji Feletar, uime Koprivničko-križevačka županija izražavam vam osobitu zahvalu na svemu što je akademik Dragutin Feletar učinio za znanost i razvoj naše županije i cijele Hrvatske te izražavam najdublju i iskrenu sućut obitelji i prijateljima – istaknuo je Ljubić.

Akademik Feletar je vrijedno bilježio sve oko sebe, a o tome svjedoči iznimno bogata znanstvena i stručna literatura, knjige, udžbenici i časopisi, predgovori i različiti drugi zapisi koji su postali trajna ostavština za buduće generacije – ne samo studenata već i svih ostalih koji će u tim izvorima znanja i testamentima jednog vremena tražiti inspiraciju za neka nova djela.

U tom velikom opusu akademik Feletar je i autor dvije fotomonografije Koprivničko-križevačke županije iz 2009. i 2021. godine, u kojima je sa svojim suradnicima javnosti predstavio prirodne ljepote, kulturnu baštinu te bogatu povijest i tradiciju Koprivničko-križevačke županije.

- Advertisement -

Svojim se angažmanom i djelima prometnuo u čuvara hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta, neizmjerno je volio svoj kraj i to nije propuštao isticati u svojim javnim nastupima.

Ta ljubav prema znanosti, rodnoj grudi i domovini je odavno prepoznata pa je tako tijekom života, uz brojne nagrade i priznanja koje je dobio kao vodeći hrvatski geograf i publicist, prije dvije godine proglašen i počasnim građaninom Koprivničko-križevačke županije, a 2002. godine mu je dodijeljena Nagrada za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti