Nedjelja, 2. listopada 2022.

U koprivničkom kampusu u rad puštena nova stanica za punjenje električnih autobusa Busko

U sklopu stanice u kampusu postavljena su dva punjača za električne autobuse te pet novih prihvatnih mjesta za električne bicikle. Posebnost ovog sustava je u korištenju energije koja se proizvodi iz fotonaponskih panela koji se nalaze na krovu nadstrešnice. Električna energija se pohranjuje u baterijama i koristi se u trenucima kada energija sunca nije dostupna

Preporučujemo

Na prostoru koprivničkog kampusa u utorak je u rad puštena stanica za punjenje električkih autobusa Busko. Riječ je o investiciji koja je provedena u sklopu projekta Low Carb.

– Elektromobilnost je tema u gradu Koprivnici koja je postala aktualna s prvim velikim projektom 2013. godine, a vezano uz održivu mobilnost, izradu planova održive mobilnosti te izgradnju prvih ovakvih stanica za bicikle te punionica za automobile. Ovo je jedan u nizu projekata koji je obuhvatio puno toga, od izrade dokumenata pa sve do infrastrukture – rekla je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika,

Istaknula je pritom i kako se nada da će grad, privatni sektor i građani u sljedećem financijskom razdoblju dobiti podlogu kojom će moći povoljnije kupovati prijevozna sredstva koja su ekološki prihvatljivija.

U sklopu stanice u kampusu postavljena su dva punjača za električne autobuse te pet novih prihvatnih mjesta za električne bicikle. Posebnost ovog sustava je u korištenju energije koja se proizvodi iz fotonaponskih panela koji se nalaze na krovu nadstrešnice. Električna energija se pohranjuje u baterijama i koristi se u trenucima kada energija sunca nije dostupna, pojašnjavaju iz koprivničke gradske uprave.

Cilj uspostave ovog sustava, dodaju, bio je dokazati da je moguće lokalno proizvoditi energiju i koristiti ju na istom mjestu gdje je i proizvedena, u ovom slučaju za potrebe punjenja električnih autobusa i električnih bicikli.

– Takav princip rada je budućnost ne samo u sektoru prometa, odnosno javnog prijevoza, nego u zgradarstvu i privatnim kućanstvima gdje je cilj da se putem lokalnih obnovljivih izvora energije proizvodi električna energija koje se istovremeno i troši na mjestu proizvodnje. Kroz projekt smo pokazali jedan od načina kako jedinice lokalne samouprave mogu osigurati energetsku samodostatnost – objasnio je Nebojša Kalanj, voditelj projekta Low Carb.

Punionice su namijenjene isključivo za punjenje autobusa Busko koji su dio javnog prijevoza. Ukupna vrijednost investicije je 352.000 kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz EU programa Središnja Europa.

Ispred Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac, koji upravlja sustavom javnog prijevoza, prisutni su bili predsjednica uprave Nataša Tetec i Goran Međurečan, član uprave.

– U posljednje dvije godine prevezeno je oko 11.500 ljudi našim autobusima Busko koji djeluju u sklopu javnog prijevoza. Ova punionica zasigurno će dodatno olakšati posao oko punjenja autobusa – rekao je Međurečan.

Dodao je kako su u Komunalcu zadovoljni i korištenjem sustava javnih bicikala. Naime, od 2014. godine do sada zabilježeno je oko 80.000 posudbi bicikala Bicko, a registrirano je oko 2000 korisnika. U posljednje dvije godine zabilježeno je, pak, 1500 korištenja bicikala na električni pogon.

Uz postavljenu mrežu punionica, čiji je vlasnik HEP, Grad Koprivnica ima uspostavljen svoj sustav punionica za vozila koji građani mogu besplatno koristiti. Riječ je o punionicama koje se nalaze na stupovima javne rasvjete.

Punionice se koriste uz RFID krtice koje izdaje Grad Koprivnica. Trenutačno je registrirano 15 korisnika gradskih punionica.

- Advertisement -

Najnovije objave