Utorak, 18. siječnja 2022.

U Molvama i Delovima održane radionice oslikavanja pisanica

Voditelj radionice je bio Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta, nositelj nematerijalnog kulturnog dobra koji je polaznicima interaktivno pokazao tehnike i načine ukrašavanja pisanica na tradicionalan način

Preporučujemo

Turistička zajednica područja Središnja Podravina proteklog je vikenda realizirala projekt sufinanciran od strane Ministarstva kulture i medija RH pod nazivom ‘Oslikavanje pisanica u Podravini’.

Cilj projekta je naglasiti važnost prenošenja tradicijskih znanja i običaja te upoznati različite tehnike ukrašavanja pisanica koje su specifične za pojedina područja Podravine. Umijeće ukrašavanja pisanica u Podravini je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

Radionice su bile organizirane u Molvama i Delovima, a polaznice i polaznici upoznali su se s tri tehnike ukrašavanja pisanica koje se tradicijski koriste u ovom djelu Podravine, a to je tehnika ukrašavanja voskom, tehnika struganja jaja ili boje na jaju, tzv. grecanje te tehnika ukrašavanja s biljkom setinec.

Pisanice
Foto: TZP Središnja Podravina

Voditelj radionice je bio Josip Cugovčan iz Podravskih Sesveta, nositelj nematerijalnog kulturnog dobra koji je polaznicima interaktivno pokazao tehnike i načine ukrašavanja pisanica na tradicionalan način.

Prije samog interaktivnog dijela radionice, etnologinja Vesna Peršić Kovač iz Muzeja grada Koprivnice održala je stručno predavanje o povijesti i tradiciji ukrašavanja pisanica u Podravini i Hrvatskoj te običajima koji su vezani uz to doba godine.

U tijeku je izrada kratkog dokumentarnog filma o provedenom projektu i radionicama.

- Advertisement -

Najnovije objave