Utorak, 25. lipnja 2024.

U Novom Marofu položeni vijenci i zapaljene svijeće povodom Dana državnosti, Jenkač: Na današnji dan Hrvatska je ušla u demokratski sustav

"Obilježavanje ovoga dana je prigoda da se prisjetimo svih branitelja koji su dali svoj život za samostalnost i neovisnost Hrvatske", istaknuo je gradonačelnik Jenkač

- Oglas -

Predstavnici Grada Novog Marofa te braniteljskih udruga, kao i predstavnici ostalih institucija, položili su vijence i zapalili svijeće povodom Dana državnosti kod Križa u Novom Marofu.

Tom je prilikom gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasio da se radi o tradiciji kod obilježavanja svih važnih događanja za Novi Marof i Hrvatsku, od obilježavanja akcija Bljesak i Oluja te Dana državnosti i Dana pobjede, do obilježavanja datuma važnih u novijoj povijesti Grada, poput datuma oslobođenja Banjščine.

“Koristimo priliku da na ovaj način ukažemo na važnosti tih datuma. Dana 30. svibnja 1990. konstituiran je prvi višestranački Hrvatski sabor nakon održanih prvih višestranačkih izbora i na neki način to je bio prvi pravi Sabor čiji je sastav izabran neposredno voljom naroda”, kazao je gradonačelnik te dodao da ovaj datum upućuje na važnu činjenicu kako je Hrvatski sabor godinama, stoljećima čuvao hrvatsku državnost bez obzira na to u čijem je sastavu Hrvatska bila.

- Oglas -
Obilježavanja Dana državnosti kod Križa u Novom Marofu
Foto: Grad Novi Marof

“Sabor je bio čuvar našeg identiteta, naše državnosti, naše nacionalnosti. Od 30. svibnja 1990., nakon višestranačkih izbora, taj je saziv Sabora obilježio ulazak Hrvatske u parlamentarni, demokratski sustav”, istaknuo je Jenkač te dodao da je ovo prigoda da se prisjetimo i svih branitelja koji su dali svoj život za samostalnost i neovisnost Hrvatske.

Obilježavanja Dana državnosti kod Križa u Novom Marofu
Foto: Grad Novi Marof
Obilježavanja Dana državnosti kod Križa u Novom Marofu
Foto: Grad Novi Marof
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti