Utorak, 27. rujna 2022.

Udruga branitelja Domovinskog rata PZO Đurđevac održala izvještajnu Skupštinu

Udruga se planira javiti na natječaj Ministarstva branitelja kako bi mogli obići povremeno bolesne branitelje pripadnike postrojbe protuzračne obrane

Preporučujemo

U đurđevačkom Hotelu Picok održana je redovita izvještajna godišnja Skupština udruge branitelja domovinskog rata kojoj su nazočili pripadnici 58. SLAB PZO Đurđevac i 465. STRB PZO Đurđevac.

Skupštini je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić te predstavnici 61. lada PZO Koprivnica Željko Golubić i Ranko Vrban i tajnik veteranske udruga branitelja županije KC-KŽ Damir Vuković.

Predsjednik Udruge Marijan Matočec zahvalio je svim članovima na sudjelovanju u aktivnostima koje Udruga provodi te podsjetio kako se svake godine pripadnici postrojbe okupljaju sa zadatkom da se ne zaboravi važnost postrojbe koja je imala zadatak zaštite vitalnih objekata Ine Naftaplin i ostalih gospodarskih objekata na području bivše općine Đurđevac i zaštitu 117. Brigade na zapadno-slavonskom ratištu od siječnja 1992. do svibnja 1992.

Postrojba je osnovana 14. 10. 1991. godine u okviru Policijske stanice Đurđevac a demobilizirana 26. 03. 1994. godine, kroz nju je prošlo 287 pripadnika iz grada Đurđevca, Pitomače, Kloštra Podravskog, Kalinovca, Ferdinandovca, Novog Virja, Molvi, Virja i Ždale.

Udruga je izdala u studenom 2021. godine knjigu Osnivanje i ratni put u kojoj je grupa autora (Vlado Janči, Mirko Lukić, Jordan Atanasoski, Mato Zeman, Andjela Lenhard Antolin,Branko Matica, Marijan Matočec i brigadni general Darko Rukavina) svjedočila o događajima i ulozi postrojbe tijekom stvaranja države Hrvatske.

Ove godine planirano je obilježavanje važnih datuma hrvatske povijesti, obljetnica osnivanja i posjeti mjesta u Zapadnoj Slavoniji, Vukovar i Muzeji domovinskog rata, te planiramo hodočašće na Mariju Bistricu i Lurd.

Udruga se planira javiti na natječaj Ministarstva branitelja kako bi mogli obići povremeno bolesne branitelje pripadnike postrojbe protuzračne obrane, a planira se i suradnja s drugim udrugama (Klub branitelja 61 lada PZO Koprivnica, udrugama branitelja grada Đurđevca, Pitomače, Kloštra Podravskog, Kalinovca, Ferdinandovca, Novog Virja, Molvi, Virja i Ždale, Udrugom veterana domovinskog rata županije Koprivničko-križevačke, udrugom branitelja MUP-a i drugim braniteljskim udrugama Hrvatske).

Predsjenik Matočec je u govoru istaknuo kako će, s obzirom da Udruga nema svoje sjedište i prostorije u gradu Đurđevcu, ove godine zatražiti prostorije za rad udruge u nadi da će Grad Đurđevac izaći u susret. Tajnik udruga tamo bi obavljao poslove i komunikaciju s pripadnicima postrojbe te svim pripadnicima i obiteljima umrlih članova postrojbe.

- Advertisement -

Najnovije objave