Utorak, 28. svibnja 2024.

Upute HZJZ-a za srednje škole

Oblici učenja poput stručne prakse mogući su ako ne postoji način da se posao radi od kuće ili u školi, uz poštovanje svih epidemioloških uputa

- Oglas -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u utorak upute za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita u srednjim školama te obrana završnog rada u srednjim strukovnim školama.

Upute, kao i sve do sada, podsjećaju da se nastava, kada god je to moguće, i dalje obavlja na daljinu, sa smanjenim brojem učenika, ne više od 10 osoba u prostoriji i uz održavanje razmaka od dva metra, da se prostorije u pauzama čiste, dezinficiraju i provjetravaju, te da neposrednim aktivnostima može pristupiti isključivo pristupnik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti.

Pristupnici i djelatnici trebaju predati izjavu kojom se potvrđuje da nemaju znakove akutne respiratorne bolesti i da im nije propisana mjera samoizolacije i nakon njezine predaje mogu ući u ustanovu.

- Oglas -

Osobe koje provjeravaju osobne iskaznice i izjave moraju nositi masku i imati rukavice, nakon čega rukavice bacaju u koš za smeće s poklopcem, kaže se i dodaje da na ulazu u ustanovu treba smjestiti dozator s dezinficijensom kako bi svaki pristupnik mogao dezinficirati ruke.

Pristupnik zatim nastavlja ravno prema ispitnoj prostoriji u kojoj ima navedene aktivnost, kreću se po ustanovi samo koliko je nužno, sam ne otvara niti zatvara vrata, zauzima mjesto u prostoriji o kojem postoji obavijest na vratima, i to tako da prvo uđu oni pristupnici koji sjede na najudaljenijim mjestima.

Usmeni dio ispita i/ili demonstracija vještina odnosno obrana završnog rada održava se u zasebnoj prostoriji koja po mogućnosti ima vanjske prozore koji su otvoreni tijekom održavanja ispita, a vrata prostorije su zatvorena tijekom ispita. Grupa nastavnika i učenika pritom ne smije biti veća od 10 i mora se održavati razmak od dva metra između svih sudionika. Na vježbama se pazi da prostorija bude dovoljno velika da se može održavati primjereni razmak. Prostorija se svaki dan čisti, a prije ulaska učenika i provjetrava kaže se.

Tijekom pisanja ispita, pristupnici na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale.

Po završetku pisanja ispita pristupnik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio. Sve što je donio pristupnik odnosi sa sobom kada napušta ispitnu prostoriju, kaže se i preporučuje da se izlazak pristupnika iz ispitne prostorije i ustanove organizira tako da izlaze jedan po jedan, i to tako da prvi iziđe pristupnik koji je najbliži vratima.

- Oglas -

Pri izlasku iz ustanove pristupnici dezinficiraju ruke koristeći dozatore s dezinficijensima na izlazu iz ustanove. Pristupnici i nakon završetka ispita trebaju držati razmak, ne zadržavaju se u grupama i ne ostvaruju bliske međusobne kontakte, kaže se u uputama HZJZ-a.

Po završetku ispita prostorije treba očistiti te zatim dezinficirati. Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod pristupnika i svih koji sudjeluju u provedbi ispita ili vježbi nije nužna, ali se preporučuje.

Pristupnik kojemu je neophodna podrška pomoćnika u nastavi ili stručnog komunikacijskog posrednika odnosno roditelja ili osobnog asistenta ima pravo na takvu pomoć. Pritom pomagač treba poštovati sve navedene obaveze za osobe uključene u provedbu ispita, vježbi ili praktične nastave.

Pristupnici s teškoćama ili težim zdravstvenim smetnjama koji koriste neku drugu vrstu opreme ili pomagala imaju je pravo donijeti i odnijeti sa sobom, ako nije drugačije dogovoreno.

Oblici učenja poput stručne prakse mogući su ako ne postoji način da se posao radi od kuće ili u školi, uz poštovanje svih epidemioloških uputa koje vrijede za dotičnu djelatnost. Pritom poslodavac treba osigurati prikupljanje propisanih izjava učenika svaki dan stručne praske.

Za učenike s kroničnim bolestima koje možda predstavljaju veći rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 potrebno je omogućiti veći fizički razmak i nošenje medicinske maske. Ako učenik zbog zdravstvenog stanja ne može nositi masku, sve osobe koje moraju biti prisutne u istoj prostoriji koriste medicinsku masku, kaže se u preporukama HZJZ-a.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti