Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Važna obavijest za vozače: od sutra obavezna zimska oprema

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom

Preporučujemo

Od utorka, 15. studenoga, je u Hrvatskoj zimska oprema obavezna na zimskim dionicama javnih cesta.

Korištenje zimske opreme obavezno je do 15. travnja 2023., odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila hrvatskih oružanih snaga.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839.2 km autocesta i 1863 km državnih i županijskih cesta te 68.1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Zimska oprema 

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Također, pod zimskom opremom motornih vozila M i N kategorije čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima.

Zimski pneumatik je definiran je kao pneumatik čiji su profil, sastav i struktura gazećeg sloja konstruirani tako da po blatu, zimskim i snježnim uvjetima postižu bolje rezultate od ostalih cestovnih pneumatika, a označeni su oznakama M+S, M.S. ili M&S.

Kolike su kazne?

Za pravnu ili fizičku osobu – obrtnika ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom predviđena je, kao sankcija, novčana kazna u iznosu od 5000 do 15.000 kuna.

Za isti prekršaj, ako ga počini odgovorna osoba u pravnoj osobi i tijelu državne vlasti ili tijelu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, predviđena je novčana kazna u iznosu od 1500 do 5000 kuna.

Za vozača koji u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama upravlja vozilom bez zimske opreme ili upravlja teretnim automobilom s priključnim vozilom predviđena je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači motornih vozila su obvezni prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Za vozača koji svoje motorno vozilo nije očistio od snijega, leda i/ili vode predviđena je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna.

Podsjetimo, za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima do 31. ožujka 2023. moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti