Utorak, 23. travnja 2024.

Grad Đurđevac zbog korona krize smanjio plaće zaposlenicima

Cilj ovih mjera je osigurati dovoljno sredstava za funkcioniranje sustava i pomoć najugroženijima, a istovremeno ne ugroziti gradske projekte koji svi idu dalje kako je i planirano.

- Oglas -

Grad Đurđevac među onima je koji su se odlučili na poduzimanje konkretnih mjera štednje kako bi u krizi nastaloj zbog koronavirusa mogli što više pomoći i olakšati svojim gospodarstvenicima i poduzetnicima, a ove mjere usvojilo je i Gradsko vijeće.

Gradonačelnik Hrvoje Janči ovaj je tjedan obišao sve gradske ustanove i tvrtke te je svim djelatnicima pobliže objasnio mjeru smanjenja plaća.

Naime, za 10 posto je smanjena osnovica za obračun plaća u gradskoj upravi i svim ustanovama i komunalnim tvrtkama gdje je Grad Đurđevac osnivač. Tako će se u proračunu uštedjeti po 200.000 kuna mjesečno pa će za pomoć građanima i gospodarstvu ostati 600.000 kuna.

- Oglas -

“Nakon analize, pred nama je jedna odgovornost upravljanja cijelim sustavom jer Grad ima svoje ustanove i gradske tvrtke te je donesena odluka da se za sve zaposlenike koji ne rade, a ne rade zbog nastale situacije i obustave rada, primjerice vrtić koji radi samo dežurstvo za roditelje, oni će primati 70 posto plaće naredna tri mjeseca. Svi oni koji rade u sustavu, u Gradu, njima će se osnovica smanjiti za 10 posto. Rad u tvrtkama i u Gradu organiziran je u grupama, sve što se može raditi od kuće radi se od kuće. Postoje ljudi u sustavu koji rade bitne stvari za Grad, koji rade projekte za Grad, i njima će se smanjiti osnovica. Europski projekti nisu ugroženi, idu svojim tijekom, radit će se ono što je nužno kako se ne bi stvorile dodatne štete i problemi. Mi smo među prvim gradovima koji su krenuli s ovakvim mjerama. Većina mjera koje donosi država idu na teret jedinica lokalne samouprave i zato mi moramo biti odgovorni u poslovanju kako bi osigurali normalan rad i realizaciju”, pojasnio je Janči.

Cilj ovih mjera je osigurati dovoljno sredstava za funkcioniranje sustava i pomoć najugroženijima, a istovremeno ne ugroziti gradske projekte koji svi idu dalje kako je i planirano.

“Zbog solidarnosti smanjit će se bruto masa plaće za 10 posto i ta sredstva treba preusmjeriti onima koji su pogođeni situacijom. Grad smo koji je prvi krenuo od sebe. Grad se odriče svojih prihoda, a dio prihoda mu se očekivano neće puniti radi mjera središnje države i zato smo reagirali na vrijeme”, rekao je predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

Valja podsjetiti, Lacković je 2014. godine, u vrijeme kada je bio đurđevački gradonačelnik, smanjio osnovicu plaća za 21 posto.

“Primanja u javnom sektoru moraju pratiti stanje u gospodarstvu”, poručio je Lacković.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti