Petak, 1. prosinca 2023.

Dvostruko manje zaraženih, usvojene mjere protiv gospodarske krize

U Hrvatskoj je u četvrtak bilo 48 novih slučajeva zaraze, dvostruko manje nego dan ranije, što po riječima ministra zdravstva daje mjesta optimizmu, ali ne i opuštanju, a Vlada je prihvatila paket mjera protiv gospodarske krize te ograničila zapošljavanje i odustala od nabavke borbenih aviona.

- Advertisement -

U Hrvatskoj je u četvrtak bilo 48 novih slučajeva zaraze, dvostruko manje nego dan ranije, što po riječima ministra zdravstva daje mjesta optimizmu, ali ne i opuštanju, a Vlada je prihvatila paket mjera protiv gospodarske krize te ograničila zapošljavanje i odustala od nabavke borbenih aviona.

S 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupan broj pozitivnih u Hrvatskoj popeo se na 1011, a sedmero oboljelih je umrlo, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj umrlih povećao se na sedam nakon što je jučer u KB-u Dubrava umro 90-godišnji muškarac, na respiratoru je jedna osoba više pa ih je sada 35, a oporavljenih je 88, odnosno 15 više nego jučer.

- Advertisement -

Trenutno je devet oboljelih policajaca, a među zdravstvenim djelatnicima zaraženo je 57 liječnika, 10 stomatologa, 53 medicinskih sestara i tehničara, šest ljekarnika i osam administrativnih radnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš stanje je ocijenio dobrim jer građani poštuju preporuke Stožera. „Mjesta za optimizam ima, međutim, za opuštanje nema”, poručio je.

Neprihvatljivo ponašanje mladih u Dalmaciji

Izrazio je, međutim nezadovoljstvo vijestima koje dobiva od kolega iz Zadra, Splita i Šibenika, gdje se, kaže, mladi i dalje okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima, druže se, piju i zabavljaju.

Nazvavši takvo ponašanje neprihvatljivim jer time ugrožavaju vlastito zdravlje, ali i zdravlje obitelji i nacije, pozvao je sve na disciplinu i strpljivost jer “bit će vremena za druženje kad epidemija prođe”.

- Advertisement -

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić upozorila je ponovno da je koronavirus teška bolest koja može završiti kobno i pozvala ljude na jugu zemlje da se pridržavaju mjera.

“Sigurna sam da Split može biti u svemu prvi, ali da ne želi biti prvi po koroni. Molimo sugrađane na jugu pokažite da ste bolji od drugih i ne dajte koroni da se širi”, rekla je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak također je kritizirao takvo ponašanje, ustvrdivši da to ne zvuči dobro i kroz nekoliko dana će vidjeti rezultate.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je za druženja u Splitu i Zadru da nije namjera uvoditi nikakvu strogu policijsku kontrolu jer se većina građana pridržava mjera, a svako neodgovorno ponašanje će se sankcionirati prema zakonu.

Najavio je da će policija i lokalni stožeri dobiti dodatne upute za kontrolu ugostiteljskih objekata.

Poručio je također kako bez nužne potrebe nitko ne bi trebao putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje.

Izdano 12.736 e-propusnica

Ministarstvo uprave je stavilo u funkciju izdavanje e-propusnica koje omogućavaju međugradsku komunikaciju, a do četvrtak u podne izdano je njih 12.736″‘, kazao je.

Vlada je, pak, usvojila travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu kojim je odlučila povećati potpore poduzetnicima u poteškoćama za plaće radnicima s 3250 kuna na 4000 kuna neto i provesti više mjera u području javnih davanja poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa.

Saborska oporba najavila je potporu novom Vladinom paketu mjera za borbu protiv gospodarske krize zbog pandemije koronavirusa, ocijenivši ga boljim u odnosu na prethodni, ali najavila i amandmane za bolji položaj radnika, poljoprivredu, kulturu i male poduzetnike.

U okolnostima epidemije Vlada je ograničila korištenje sredstava iz državnog proračuna za 2020. izvanproračunskim korisnicima te im zabranila novo zapošljavanje i do daljnjeg odgodila proces nabave borbenih aviona.

Kako bi što više građana ostalo doma u vrijeme epidemije koronavirusa te ih što manje dolazilo na šaltere policijskih postaja, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopune četiriju zakona kojima predlaže produljenje roka trajanja izdanih osobnih iskaznica i drugih dozvola.

Premijer pozvao građane na odgovornost

Premijer Andrej Plenković pozvao je sugrađane na odgovornost, samodisciplinu, strpljivost i povjerenje u sve sastavnice vlasti i struku u borbi protiv epidemije i zahvalio svima koji u ovih proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

“Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana i to je jedini mogući, ispravan i racionalan odabir”, ustvrdio je.

Ministar Beroš izjavio je na sjednici Vlade da je zahvaljujući promišljenoj i pravovremenoj reakciji u Hrvatskoj imamo linearni rast broja oboljelih, što pokazuje visok stupanj pridržavanja mjera.

Božinović je, naglasio da su sve mjere u borbi protiv koronavirusa privremene i bit će na snazi samo koliko to bude potrebno.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da će sljedeći tjedan nastave na daljinu biti tjedan ponavljanja i planiranja, a ocjenjivanje i vrednovanje trebalo bi početi nakon Uskrsa u skladu s uputama koje će škole dobiti sutra.

Vlada je također predložila izmjene i dopune četiri turistička zakona te dopunila dvije uredbe, s ciljem financijskog rasterećenje turističkog sektora i mogućnosti brzog donošenja odluka.

U Splitu 18 novozaraženih, Osijeku 11, u Zagrebu i Zadru po 10

Prema izvješćima lokalnih stožera u Splitsko-dalmatinskoj županiji od jučer je 18 novozaraženih koronavirusom, u Osječko-baranjskoj 11, a u Zadarskoj županiji deset.

Zagreb, u kojem  je danas zabilježeno 10 novih slučajeva, nema nikakvih žarišta koronavirusa, osim većeg broja oboljelih u nekim zdravstvenim ustanovama, ali sve je pod kontrolom.

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je pet osoba zaraženih koronavirusom što znači da je na području te županije ukupno 80 oboljelih, izvijestilo je Županijski Zavod za javno zdravstvo.

Iz Nacionalnog parka Krka za najmlađe su priredili su zanimljive, edukativne emisije “Gle, Krka!” koji će ih upoznati s prirodnim ljepotama tog parka.

Grički top, simbol Zagreba koji svakodnevno pucnjem označava podne, neće pucati do daljnjega, potvrdili su iz Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva.

“Budući da su nakon nedavnog potresa pucnji iz Gričkog topa te nastale vibracije dodatno uznemirivali građane Gornjeg grada, od 28. ožujka pa dok se ne smiri situacija, obustavljeno je pucanje iz Gričkog topa”, kazali su iz GSKG-a.

Grički top jedna je od znamenitosti Zagreba. Označavanje podneva započelo je 1. siječnja 1877. godine, a u prošlosti su pucnji iz Gričkog topa bili obustavljeni samo krajem Prvog svjetskog rata, odnosno od 1918. pa do 1926. godine.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti