Utorak, 28. studenoga 2023.

Velika martinjska špelancija okupit će najbolje županijske vinare i posebne goste iz Zagrebačke županije, a manifestacija ima humanitarni karakter

Ulaz na manifestaciju neće se naplaćivati, ali će se prikupljati donacije u iznosu od 50 kn, čime će se ostvariti pravo na degustaciju proizvoda 15-ak vrhunskih vinara s po tri sorte vina. Prihod će biti namijenjen Udruzi invalida Koprivničko-križevačke županije

- Advertisement -

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije već 15. godinu za redom tradicionalno organizira Veliku martinjsku špelanciju – Županijsko martinje: sastanak tridesetak meštri martinjskog ceremonijala iz cijele Hrvatske.

Peta Velika martinjska špelancija održat će se u subotu, 6. studenoga 2021. godine u Wedding Resortu Avalon u koprivničkoj Crnoj gori. Upravo na tom mjestu danas je održana konferencija za novinare na kojoj je najavljena manifestacija.

– Do ove godine Velika martinjska špelancija održavana je isključivo na gradskim trgovima, no ove godine smo to promijenili te ćemo je održati u grijanom i u potpunosti opremljenom šatoru u sklopu restorana Avalon. Pridružit će nam se tridesetak martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske koji će sa svojom redovnom vinodom krenuti u 18 sati. Nakon toga pristupit će krštenju mošta, a predstavit će se i vinari s područja Koprivničko-križevačke županije – rekla je Kristina Sočev, direktorica Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

- Advertisement -
Ivana Alilović, Kristina Sočev i Darko Koren
Ivana Alilović, Kristina Sočev i Darko Koren // Foto: GČM

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović zahvalila je koprivničko-križevačkom županu Darku Korenu na ideji zajedničkog iskazivanja snage u vinskom sektoru.

– Zagrebačka županija pripada bregovitoj Hrvatskoj, a nalazimo se na području vinske destinacije koja se može dičiti vrhunskim vinima, a to ćemo svakako pokazati u ovoj novoj priči. Izuzetno smo ponosni što smo partneri ove manifestacije, a svaka suradnja dviju županija daje nam neku novu snagu za sljedeću godinu – istaknula je Ivana Alilović.

Goran Kostanjevec je predsjednik Županijske udruge vinara, vinogradara i voćara te predstavnik Udruge vinara bregovite Hrvatske, ali ujedno i vinar te vlasnik jedne od najvećih vinarija na ovom području.

– Vjerojatno će se ovaj oblik manifestacije više svima dopasti, a mi vinari dat ćemo si maksimalan trud da ova proslava bude na visokoj razini. Veselimo se što ćemo moći pokazati kakva kvalitetna vina proizvodimo u našem kraju, te što će se predstaviti i vinari iz Zagrebačke županije da vidimo i usporedimo kakva su ove godine mlada vina. Prošla godina bila je puna lijepog vremena, ali je bila i zahtjevna, trebalo je dosta truda u vinogradu. Prinosi su na nekim sortama bili nešto manji, na nekima nešto viši. Odlične su takve manifestacije gdje se mi vinari možemo predstaviti, a da ujedno i čujemo mišljenja ljudi koji vole vina, koji žive uz vino i koji nam mogu dati smjernice na koji način da radimo i prezentiramo svoja vina – kazao je Kostanjevec.

Ulaz na manifestaciju neće se naplaćivati, ali će se prikupljati donacije u iznosu od 50 kn, čime će se ostvariti pravo na degustaciju proizvoda 15-ak vrhunskih vinara s po tri sorte vina. Prihod će biti namijenjen Udruzi invalida Koprivničko-križevačke županije, čiji je predsjednik Miroslav Mačković rekao:

- Advertisement -

– Zahvaljujem Županiji i Gradu što prepoznaju rad svih udruga. Sredstva su nam neophodna, kao i svakoj udruzi, i ovo je jako lijepa gesta župana i Turističke zajednice, to će nam puno značiti.

Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž pohvalila je dobru suradnju s kolegama iz Županije.

– Drago mi je da ove godine možemo nastaviti tradiciju Martinjskih špelancija u Gradu Koprivnici, a izuzetno me veseli što je Turistička zajednica županije ove godine manifestaciju podigla na višu razinu. Imamo priliku već po drugi put imati festival, odnosno izložbu vina. Izuzetno je važno ponuditi vinarima mogućnost da izlože svoje vina, da se prezentiraju, a da ujedno učinimo i dobro djelo i pomognemo Udruzi invalida Koprivničko-križevačke županije.

Kristina Sočev, Darko Koren i Ksenija Ostriž
Kristina Sočev, Darko Koren i Ksenija Ostriž // Foto: GČM

Koprivničko-križevački župan Darko Koren osvrnuo se na prostor restorana Avalon.

– Domagoj i Filip Zdilar uzeli su ovaj prostor u najam. Impresioniran sam ovim interijerom, bit će ovo još jedan prostor koji će konkurentno predstavljati ugostiteljsku ponudu grada i županije – pohvalio je župan nove vlasnike i nastavio:

– Živimo u složenim vremenima, potreban je velik napor da se organizira jedna ovakva priredba. Nadam se da će ovaj tjedan izdržati u ovim okvirima brojki i svih potrebnih mjera koje će biti posljedica odluke Nacionalnog stožera i da ćemo uspjeti ovu manifestaciju održati. Očekujemo primjeren broj sudionika na ovoj priredbi koji neće narušiti sve uvjete koje moramo ispuniti, nadam se da ćemo opravdati očekivanja svih onih koji u tome sudjeluju.

Naglasio je Koren kako se podravsko-prigorski vinari imaju čime pohvaliti.

– Turistička zajednica županije, osobito u ovom kontinentalnom dijelu, zna trpjeti neke primjedbe i kritike, posebice kad su u pitanju neki politički obračuni. No, činjenica je da je naša Zajednica jedna od rijetkih koja ima svoja vlastite programe, od koji je jedan i Velika martinjska špelancija. Što se tiče vinskog sektora, mislim da smo u njemu na našem području napravili iskorak po kojem mnogima drugima možemo biti uzor – poručio je župan Koren.

Ulaz će biti mogućnost isključivo uz covid potvrde, a za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid-19, osigurano je besplatno brzo testiranje na samom ulazu.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti