Petak, 3. prosinca 2021.

Vili Beroš na sjednici Vlade: ‘U posljednja 24 sata udio novozaraženih među testiranima je 40,9 posto’

Dosad je cijepljeno 63 posto odraslog stanovništva, no obuhvat cijepljenjem još je nedovoljan ako želimo izbjeći prošlogodišnju situaciju s preopterećenim zdravstvenim sustavom, ističe ministar zdravstva

Preporučujemo

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu na sjednici Vlade kako je udio novozaraženih covidom-19 među testiranima u posljednja 24 sata iznosio 40,59 posto, a hospitalizirano je 250 osoba, među kojima 174 ili gotovo 70 posto nije cijepljeno ni jednom dozom.

“Brojevi novozaraženi od prije dva tjedna danas su vidljivi u značajno opterećenom bolničkom zdravstvenom sustavu. Svakodnevno se proširuju kapaciteti covid odjela, koji se pune u velikoj većini necijepljenim bolesnicima. Time se oduzimaju kreveti necovid bolesnicima, a 80 posto umrlih nisu trebali umrijeti, i dalje bi bili među nama”, rekao je Beroš.

Dosad je cijepljeno 63 posto odraslog stanovništva, no obuhvat cijepljenjem još je nedovoljan ako želimo izbjeći prošlogodišnju situaciju s preopterećenim zdravstvenim sustavom, kada je samo iznimnim naporima osiguran kontinuitet ostalih zdravstvenih usluga, dodaje.

Pritisak na bolnice vrlo je velik, ukida se hladni pogon, dodatno mobiliziraju zdravstveni radnici i raspoređuju u bolnice gdje su potrebni, kazao je Beroš i ponovno pozvao sve na cijepljenje, a građane kojima je od drugog cijepljenja prošlo šest mjeseci da se naruče za dodatnu tzv. booster dozu.

Istaknuo je kako i dalje postoji povećani interes za cijepljenje pa je u posljednjih tjedan dana cijepljeno više od 84.000 osoba, što su “dva Dubrovnika”.

U zdravstvenom sustavu prvom dozom cijepljeno je više od 77 posto zaposlenika, a među liječnicima ih je više od 90 posto.

Od uvođenja obveznog testiranja za necijepljene u sustavu javne i lokalne samouprave testirano je 210.165 osoba, među kojima su 4293 bile pozitivne, odnosno njih dva posto.

Najnovije objave